GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 29. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U pravoslavnim hramovima širom Srbije obeležen nacionalni i verski praznik - Vidovdan

Na Vidovdan reke pocrvene

Patrijarh srpski Pavle u Gračanici je služio svečanu Vidovdansku liturgiju, uz sasluženje vladika Artemija, Atanasija i Teodosija

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva obeležila je juče Vidovdan - veliki nacionalni i verski praznik Srba, posvećen svetom knezu Lazaru i svim srpskim velikomučenicima poginulim 28. juna 1389. godine u boju na Kosovu. Crkveni velikodostojnici služili su liturgije u hramovima širom zemlje ali i u dijaspori.

Patrijarh srpski Pavle je u Gračanici, ispred porte, služio svečanu Vidovdansku liturgiju, uz sasluženje vladika Artemija, Atanasija i Teodosija. Liturgiji je prisustvovalo oko 200 građana, među kojima je, uz ministra spoljnih poslova SCG Vuka Draškovića, bio i ministar kulture Srbije Dragan Kojadinović. Oni su posle toga otišli na Gazimestan, gde je patrijarh sa arhijerejima i sveštenstvom Eparhije raško-prizrenske, služio "parastos svima koji su postradali za veru i otačastvo". Spomen-obeležje kosovskim junacima na Gazimestanu obezbeđivali su vojnici Kfora, a na putu od Gračanice ka Gazimestanu nalazile su se pojačane patrole kosovske policije.

Izaslanici predsednika Srbije Borisa Tadića boravili su na Kosovu i Metohiji povodom praznika Vidovdana. Oni su obišli manastire Devič, Gračanicu, Pećku patrijaršiju i Dečane, kao i više srpskih sela gde su razgovarali s meštanima, kažu u saopštenju Kancelarije predsednika Srbije za odnose s medijima.

Amfilohije u manastiru Podlastva

BUDVA - Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je juče, povodom Vidovdana, svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Podlastva u Grblju, kod Budve, a potom i vidovdanski parastos za sve stradale Srbe od Kosovskog boja do danas, prenosi Srna. Vladika Amfilohije govorio je o stradanju Srba tog kraja u Drugom svetskom ratu i stradanju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Kamničkoj Bistrici /Slovenija/, u junu 1945. godine. Pred kosturnicom, u kojoj počivaju zemni ostaci 80 Grbljana, Pobora i Majina, postradalih u novembru 1944. godine, vladika Amfilohije je podsetio na nedavni parastos u Sloveniji, u Kamničkim Bistricama.
- Održali smo pomen, parastos i opelo našoj braći, našim ocima i našim sestrama, onom strašnom i najstrašnijem evropskom zbegu na kraju Drugog svetskog rata, njih oko dvadeset hiljada samo iz Crne Gore i Boke, bez suda i presude pobijenih - rekao je mitropolit Amfilohije.

U Sabornom hramu Svete Trojice u Banjaluci danas je, povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, služena sveta liturgija i parastos za sve poginule Srbe u otadžbinskim ratovima od Kosovskog boja do danas. Svetoj liturgiji i parastosu, osim velikog broja vernika i pripadnika Vojske RS, prisustvovali su ministar odbrane RS Milovan Stanković, ministar unutrašnjih poslova Darko Matijašević i zamenik načelnika Generalštaba VRS Dragan Vuković.

Vidovdan se obeležavao juče u svim eparhijama Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, a u pojedinim mestima na severozapadu taj praznik proslavljen je velikim narodnim skupovima. Vidovdan je i dan i krsna slava Veća srpske nacionalne manjine grada Ogulina, kao predstavnika manjinske samouprave tog grada na razmeđi Korduna i Gorskog kotara. Vladika gornjokarlovački Gerasim služio je arhijerejsku liturgiju i predstavio novog ogulinskog paroha Milana Simića, što je među vernicima dočekano s radošću jer u Ogulinu duže vremena nije bilo paroha SPC. Događanjima u Ogulinu prisustvovao je i ambasador SCG u Hrvatskoj Milan Simurdić.

Inače, na Vidovdan pre 617 godina turskoj vojsci, sa sultanom Muratom na čelu, suprotstavila se mnogo manja srpska vojska predvođena knezom Lazarom Hrebljanovićem. Pojedinosti o toku bitke do danas nisu poznate, ali dnevnik moskovskog mitropolita Pimena, koji u opisu putovanja u Carigrad navodi nerede u Turskoj posle kosovskog boja, i francuski redovnici koji u spisima navode celodnevnu zvonjavu katedrale Notr Dam povodom pobede hrišćanske vojske nad nehrišćanskom silom, govore u prilog pobedi Srba.

Pretpostavke su da je ta bitka do kraja oslabila tadašnju Srbiju, već prethodno iznurenu međusobnim višegodišnjim unutrašnjim sukobima plemstva, koja je sedamdeset godina posle Kosovskog boja, potpuno potpala pod tursko carstvo. Podudarnost kosovskog i hrišćanskog mita su očigledne - knez Lazar između zemaljskog i nebeskog carstva bira ovo drugo, kneževa večera uoči bitke je kao poslednja Hristova večera, Miloš Obilić je proizveden u svetog Petra koji brani Hrista u Getsimanskom vrtu, a Vuk Branković je proizveden u izdajnika Judu, Kosovka devojka je novozavetna žena mironosnica...

Nakon bitke, telo kneza Lazara je sahranjeno u njegovoj zadužbini, manastiru Ravanici, da bi u seobi Srba pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem bilo preneseno na Frušku Goru, u manastir Vrdnik.

Na mestu bitke, kao endemska vrsta, postoji crveni kosovski božur, a po narodnom verovanju, u ponoć, uoči Vidovdana, reke postanu crvene i poteku uzvodno.

Drašković: Kosovo ostaje u Srbiji

Ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković rekao je juče u Gračanici da Srbi moraju da pokažu da nisu nosioci nesporazuma na Kosovu i Metohiji i da su spremni na razgovor, dogovor i sporazum.
- Ako Srbi ostanu van institucija, onda time daju šansu Albancima, jer je velika diplomatska kampanja za Kosovo i Metohiju i standarde uveliko počela - rekao je Drašković novinarima u porti manastira.
- Albancima bi bila garantovana sva prava, kao i legitimno pravo da kažu nezavisno Kosovo, dok bi Srbi isto tako imali pravo da kažu ne nezavisnosti Kosova i Metohije - rekao je Drašković.
On je istakao da sa sigurnošću može reći da će Kosovo i Metohija, uz poseban status, ostati u Srbiji.

Vojnici nosili mošti kneza Lazara

KRUŠEVAC - Na Spomenik kosovskim junacima juče su položeni venci, održan je moleban i liturgija i odata pošta senima ratnika Kosovskog boja, dok je centrom grada prošla litija u kojoj su pripadnici Vojske SCG nosili ćivot sa moštima kneza Lazara. Opelo srpskim ratnicima držao je Vladika niški Irinej sa starešinstvom crkava Lazarica i Sv. Đorđe. Venac u ime Vlade Srbije položio je ministar za upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar, a u ime građana Opštine Kruševac i Rasinskog okruga vence su položili Dragan Azdejković, predsednik opštine, i Branimir Trajković, načelnik Rasinskog okruga. Vence su položile i delegacije bratskog grada Rmniku Volčea iz Rumunije, Srpskog nacionalnog veća Zagreba, Udruženja boraca rata Srbije i Vojske SCG. Na Otvorenim kruševačkim bazenima počeo je i Vidovdanski plivački maraton, u kome učestvuju plivači iz više zemalja Evrope.

R. B.

M. L.


vesti po rubrikama

^društvo

Šta građani zameraju sadašnjoj političkoj eliti u Srbiji
Na Vidovdan reke pocrvene
Đaci bili sjajni, a testovi - laki
Ubijaju sepsa i tuberkuloza
Na crnogorskim rafovima nema srpske vode
Radio Pink i B92 u usponu
 


     


FastCounter by LinkExchange