GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 28. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Isključeni predsednik i sekretar Saveza samostalnih sindikata

Smiljanić izbačen iz Sindikata

Od 29 prisutnih čak 26 bilo protiv Milenka Smiljanića, koji tvrdi da iza svega stoji Demokratska stranka i da samo Kongres može da ga smeni i isključi

BEOGRAD - Sindikalna organizacija zaposlenih u Veću saveza samostalnih sindikata Srbije isključila je juče iz svojih redova Milenka Smiljanića i Zorana Vujovića zbog "nepoštovanja Statuta i nesprovođenja odluka organa". Sa isključenjem, odnosno prestankom članstva, Smiljanić i Vujović automatski gube funkcije predsednika i sekretara u SSSS-u, kao i mnoge druge, kažu u ovoj organizaciji. Naime, oni su izbačeni tajnim glasanjem gde je od 29 prisutnih čak 26, odnosno 24 bilo protiv dvojice najviših funkcionera ovog sindikata.

Zarubica: Ne znam šta se dešava

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Dragan Zarubica nije želeo da komentariše isključenje Milenka Smiljanić i, kako kaže predsednik Štrajkačkog odbora zaposlenih u Veću sindikata Slobodanka Branković, "činjenicu da automatski postaje predsednik".
- Stvarno nemam komentar. Jednostavno nemam prave informacije o tome šta se dešava jer sam ceo dan bio na sklapanju pojedinačnih kolektivnih ugovora - kaže Zarubica.

Milenko Smiljanić rekao je da je ovo politički instrumentalizovano i da sve potiče od Demokratske stranke.
- Uporno sam odbijao da sa bilo kojom političkom partijom potpišem sporazum, a najupornija je bila DS. Ovo sve ide preko Slobodanke Branković koju je DS podržavao na prethodnom kongresu SSSS-a, održanom pre tri godine i gde je naravno izgubila, a ja sam dobio, većinom glasova 700 prisutnih delegata. Ipak sam je zadržao posle tih izbora da ne izgubi posao i ne ostane na ulici, a ona samo bruka sebe - naglasio je Smiljanić.

On kaže da se nasmejao kad je čuo za ovo isključenje, jer bi to isto bilo kao "kad bi vladini činovnci smenili premijera Vojislava Koštunicu".
- Ili kad bi mi odavde smenili Kofi Anana. To nema nikakvo pravno dejstvo, jer samo Kongres može da me smeni i izbaci, a sledeći će biti naredne godine. Jedino što mogu da urade jeste da pokrenu inicijativu - ističe Smiljanić i dodaje da će svi biti otpušteni kad završe sa štrajkom.

Kad je u pitanju nepoštovanje Statuta, Smiljanić kaže da su uvek trudio da sve bude u redu, ali da " ne može da šalje uterivače dugova da naplate dugovanja" od pojedinih organizacija sindikata koji ne izvršavaju svoje obaveze.
Predsednik Štrajkačkog odbora zaposlenih u Veću saveza samostalnih sindikata Srbije Slobodanka Branković rekla je da nije i da nikada nije bila član neke stranke. Ona je istakla da, od danas, po Satutu ulogu predsednika SSSS-a preuzima potpredsednik Dragan Zarubica.

- Smiljanić je toliko štete naneo da je doveo u pitanje funkcionisanje organa sindikata. Kraj cele priče je da su zaposleni u sindikatu stupili u štrajk, što se nikad nije desilo u istoriji sveta. Nikad nije rekao nijednu reč onima koji su zadražavali sredstva za sebe, tačnije 42 miliona dinara. On je uništio vitalne funkcije sindikata - službe pravne i socijalne pomoći - kaže predsednica Štrajkačkog odbora. Ona je dodala da je odluku o isključenju donela Osnovna sindikalna organizacija kojoj pripadaju Smiljanić i Vujović.

M. Lađević


vesti po rubrikama

^društvo

Sve brojniji radnici bez doprinosa za penziju
Dinkić nudio kupca za Kurir
Zloupotreba skupštinske govornice
Šta se krije iza povlačenja flaširanih voda iz Crne Gore
Smiljanić izbačen iz Sindikata
Usklađivanje penzija dva puta godišnje
Blokiran račun Studentskog centra "Beograd"
 


     


FastCounter by LinkExchange