GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 28. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Šta se krije iza povlačenja flaširanih voda iz Crne Gore

Crnogorcima ne valja ni srpska voda

Stojan Arizanović, pomoćnik ministra poljoprivrede, kaže da ovo što je uradila Crna Gora nije u redu i da su sve naduvali crnogorski mediji

BEOGRAD - Rezultati superanaliza pet mineralnih voda iz Srbije ("akva viva", "rosa", "vlasinska rosa", "duboka" i "bistra"), čije je povlačenje sa tržišta naložilo crnogorsko Ministarstvo zdravlja u petak po podne, još nisu gotovi. Sve relevantne institucije u Srbiji i pored toga tvrde da aerobne bakterije, pronađene još pre 12 dana, nisu štetne po zdravlje, da nema govora o prisustvu patogenih bakterija i da je crnogorska odluka, najverovatnije, politički motivisana, kako bi srpski proizvođači bili izbačeni sa tržišta pred početak letnje sezone.

Uzrok drastičnog povećanja aerobnih bakterija u flaširanoj vodi, najverovatnije je neadekvatno skladištenje i čuvanje proizvoda u prometu, ocenjeno je iz Instituta za zaštitu zdravlja Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", koga je Ministarstva zdravlja ovlastilo da se oglasi povdom akta crnogorskog Ministarstva zdravlja.

Direktor ovog Instituta dr Tanja Knežević, ekspert za vode, objašnjava da je reč o bakterijama koje nisu štetne po zdravlje po direktivi EU i da našim Pravilnikom nije određena gornja granica do koje se može povećati broj aerobnih bakterija 12 časova posle punjenja. Ona objašnjava da za povećanje prisustva tih bakterija u vodi nisu odgovorne punionice, kao ni institucije koje obavljaju kontrolu, jer su rezultati njihovih analiza za istu seriju flaširane vode pokazale da su one bile zdravstveno ispravne. Razlozi su, najverovatnije, neadekvatni uslovi skladištenja i čuvanja proizvoda, što je u nadležnosti drugih institucija, tvrdi Kneževićeva.

Kako za Glas kaže Stojan Arizanović, pomoćnik ministra poljoprivrede, zadužen za inspekcijski nadzor, ovo što je uradila Crna Gora apsolutno nije u redu, jer ni rezultati prve analize nisu pokazali prisustvo patogenih bakterija, a što su crnogorski mediji naduvali pisanjem da u ovim vodama ima bakterija fekalnog porekla.

Portparol kompanije "Knjaz Miloš" Rade Pribićević juče je izjavio da povlačenje flaširanih voda pet proizvođača iz Srbije sa crnogorskog tržišta, zbog navodne bakteriološke neispravnosti, predstavlja antikampanju na početku turističke sezone protiv konkurentskih proizvoda iz Srbije.

- Imamo indicije koje upućuju da nije reč o problemu nekoliko prozvanih proizvođača mineralnih voda, već o kampanji uperenoj protiv konkurencije iz Srbije. Veoma je indikativno što se ovakva odluka donosi na početku turističke sezone - rekao je Pribićević.
Pribićević kaže da "Knjaz Miloš", proizvođač "akva vive", nije dobio zvanično obaveštenje o povlačenju njegove mineralne vode sa tržišta u Crnoj Gori, niti obaveštenje o uzrocima njene navodne neispravnosti.

- Osim u Crnoj Gori, na drugim tržištima na koje izvozimo, nismo imali ovakve probleme. Kontrola naših proizvoda obavlja se u sopstvenoj akreditovanoj laboratoriji na dnevnoj osnovi tako da naši proizvodi izlaze iz pogona ispravni - izričit je Pribićević.
I u Udruženju industrije mineralnih voda tvrde da je tehnologija punjenja i kontrole kvaliteta u svim našim punionicama na visokom nivou, da je praktično nemoguće da iz fabrike izađe neispravan proizvod. Direktor ovog Udruženja Branka Šerović kaže da povećano prisustvo aerobnomezofilnih bakterija u uzorcima nekih proizvoda samo po sebi ne znači da se radi o neispravnim vodama.

Ministar finansija Mlađan Dinkić ocenio je da je izvlačenje politizovanih zaključaka povodom odluke o povlačenju voda pet proizvođača iz Srbije sa crnogorskog tržišta kontraproduktivno i loše. On je rekao da će se Ministarstvo finansija o ovom slučaju izjasniti tek posle saopštenja Ministarstva poljoprivrede i nalaza inspektora o navodima da proizvodi nisu bakteriološki ispravni.

Osim "akva vive", u Crnoj Gori su u petak iz prodaje povučene "rosa" i "vlasinska rosa" proizvođača "Vlasinka" iz Beograda, prirodna mineralna voda "duboka" koju proizvodi "Bambi" iz Požarevca i prirodna izvorska voda "bistra" čiji je proizvođač "Gamiko" iz Ljubičevca. Direktor kompanije "Gamiko" Marko Gajević demantovao je navode o neispravnim srpskim vodama.

- Vodu "bistra" smo analizirali pre isporuke i posedujemo sertifikate o njenoj zdravstvenoj ispravnosti - rekao je on i dodao da su stručnjaci najuglednijeg nemačkog "SGC Instituta Fresenijus" uradili analizu sa samog izvora i linije punjenja i izdali sertifikat koji je potvrdio nesporan kvalitet "bistra" vode.

Gordana Tadić


vesti po rubrikama

^društvo

Sve brojniji radnici bez doprinosa za penziju
Dinkić nudio kupca za Kurir
Zloupotreba skupštinske govornice
Šta se krije iza povlačenja flaširanih voda iz Crne Gore
Smiljanić izbačen iz Sindikata
Usklađivanje penzija dva puta godišnje
Blokiran račun Studentskog centra "Beograd"
 


     


FastCounter by LinkExchange