GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 25. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Željko Popović, v. d. direktora NIS-a, o reorganizaciji

Preduzeću za gas - dugovi

BEOGRAD - Vršilac dužnosti generalnog direktora Naftne industrije Srbije Željko Popović izjavio je da će dva nova preduzeća, koja će u procesu reorganizacije biti formirana kao nezavisni pravni subjekti, najkasnije do 20. avgusta biti osposobljena za samostalan rad. On je podsetio da je Vlada Srbije usvojila plan reorganizacije NIS-a koji predviđa formiranje dva nezavisna javna preduzeća - preduzeće za transport i distribuciju nafte i derivata i preduzeće za transport, distribuciju i skladištenje gasa, dok će od ostatka kompanije biti formirano akcionarsko društvo, od tri zavisna preduzeća.

Kako se očekuje, u javno preduzeće za gas ući će sadašnji "NIS-Gas" i "NIS-Energogas", koji i će u novoformirano preduzeće uneti svu imovinu, dok će svi zaposleni i dalje zadržati radna mesta. Drugo preduzeće, za transport i distribuciju nafte i derivata, preneće u imovinu deo Jadranskog naftovoda koji prolazi kroz Srbiju, a predviđeno je i da svaki budući naftovod ili produktovod bude njegova imovina.

Predviđeno je i da deobnim bilansom javno preduzeće za gas preuzme i dug prema ruskom "Gasporomu". Kako je objasnio Popović, deo duga biće prebijen, pa će tako "NIS-Gasu" biti smanjen tekući dug, dok će ostatak u iznosu od 55 miliona dolara biti osnova za učešće ruske strane u izgradnji skladišta gasa u Banatskom Dvoru, prenosi Tanjug.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Od 1. jula poskupljuje električna energija za 9,5 odsto
Preduzeću za gas - dugovi
REAGOVANJE
Hrvati kupuju "Tozu Marković"
 


     


FastCounter by LinkExchange