GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 25. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Razmirice stanara u Ulici Đure Daničića 11 narasle do sudskih tužbi

Komšijske svađe zbog preuređenja

Boris Mišević pregrađivanje stana počeo bez građevinske dozvole, ali se, kako kaže, prethodno konsultovao sa Verom Grubač, vlasnicom stambenog prostora iznad njegovog stana. Verin muž, Stefan Grubač tvrdi da nikakvih konsultacija i dogovora nije bilo

Do kolikih razmera komšijske razmirice mogu da narastu najbolje pokazuje slučaj Borisa Miševića, stanara zgrade broj 11 u Ulici Đure Daničića, koji je, u nameri da svojoj devetogodišnjoj ćerki Anji, oboleloj od cerebralne paralize, olakša kretanje, adaptirao stan uklanjajući pregradne zidove.

Iako je Mišević preuređenje počeo bez građevinske dozvole, kako kaže, prethodno se konsultovao sa Verom Grubač, vlasnicom stambenog prostora iznad njegovog stana, i bivšim savetnikom ministra građevine Branislava Ivkovića, i od nje dobio načelnu saglasnost, da bi danas njihov sukob oko adaptacije toliko narastao da se pred sudovima i drugim organima vodi desetak postupaka. Mišević je, naglašava, pre bilo kakvih radova angažovao univerzitetskog profesora statike koji mu je objasnio šta sme da ruši, a šta ne, i time se vodio.

Grubač: Tužiću B92 i "Danas"

Da je mene t užio neko od stanara, sada prvi put čujem, a ja sam možda nekog tužio u sklopu procesa protiv Miševića, jer su potpisi stanara nelegalno sakupljeni. Tužiću i B92 i novinarku "Danasa" zbog nekorektnog izveštavanja - podvlači Stefan Grubač, dok njegova supruga dodaje da će ona tužiti i arhitekte i uzeti im licencu, kao i načelnika opštinske uprave Dejana Kovačevića.

- Problemi su počeli kada smo zastaklili terasu i montirali kutiju roletne na donji, spoljni, deo balkona Grubačevih. U dogovoru sa Verom smo zato iznad kutije postavili crepove, ali je njen muž Stefan obustavio radove, rekavši da uzurpiramo njegovu imovinu. Posle dvonedeljnih pregovora, Grubač je rekao da su mu zbog radova ispucali zidovi u stanu, pa smo pristali da on dovede svog statičara, koji nam je naložio da ugradimo čeličnu gredu, što smo i uradili i on je to odobrio, dodavši da još samo treba tu gredu ankerisati za armaturu, što će on pogledati idućeg ponedeljka. Međutim, tog dana je umesto njega došla Vera Grubač sa novim zahtevom da sada zovemo Zavod za veštačenje. Tada nam je bilo dosta i zamolili smo je da izađe - priča Mišević.

- Ubrzo nam je u stan neovlašćeno upala prijateljica Grubačeve iz Ministarstva za kapitalne investicije, a potom bez sudskog naloga i veštak Gradskog zavoda za veštačenje, i to u Verinom društvu. Pokrenuli smo postupak dobijanja građevinske dozvole, dobili saglasnost arhitekte zgrade da zastaklimo terasu, potpise stanara i ostale dokumente, a onda smo saznali da su svi naši papiri, na zahtev druge Verine prijateljice, Bube Jojispović, prebačeni u Ministarstvo. Grubači su pritom podneli više krivičnih i parničnih postupaka protiv nas, Opština nam je naredila da stan vratimo u prvobitno stanje, a inspekcija je po prijavi za loše grejanje zbog naših radova došla i izmerila 23 stepena u stanu Grubačevih, što Stefan nije hteo da potpiše - nabraja Mišević i dodaje da su Grubači zatim tužili predsednicu Skupštine stanara i neke komšije, gađali njegovu porodicu jajima, pokušali da im poplave stan, lupali loptom o pod, itd.

Miševići su odgovorili kontratužbama, a Grubačeve su, kažu, tužili i neki stanari. Sud je rešio da stan mora da se vrati u prvobitno stanje, ali je Opština odložila izvršenje do okončanja postupka o dobijanju dozvole. Slično rešenje, tvrdi Mišević, dobili su i Grubačevi za svoj stan.

Stefan Grubač, s druge strane, kaže da je "laž sve što tvrdi Mišević".
- Mi imamo sudsko rešenje da on mora da vrati sve kako je ranije bilo, a nikakva presuda ne postoji protiv nas. On zloupotrebljava to dete, a naše korake čuje zato što je rušenjem zidova promenio akustiku u stanu. Nikada mu Vera nije dozvolila da postavi crepove, jer time još više zauzima zid naše terase. Nikada ga moj sin nije gađao jajima, a valjda sme da ostavi loptu na terasu ili da pusti muziku. Naša zgrada se urušava zato što je on za 50 centimetara skratio noseći zid na terasi i zato što je uklonio pregradne zidove, koji posle 30 godina počinju da nose konstrukciju.

On se ponaša kao da je sam u zgradi - postavio je na terasi reflektore sa senzorima pokreta, a hteo je da postavi i kameru za video-interfon na ulazu. Zamislite kada bi svako iz 31 stana stavio kameru! - naglašava Grubač i dodaje da su mu popucali zidovi od nestručnih radova i da mu škripi parket, kao i da dve vertikale grejanja ne rade, jer ih je Mišević isekao, a da su 23 stepena izmerena "jer je verovatno potplatio nekog u toplani da taj dan bolje loži".

A. M.


vesti po rubrikama

[an error occurred while processing this directive]


     


FastCounter by LinkExchange