GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 24. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pubertet kućnih ljubimaca

U životu pasa i mačaka postoje ciklični periodi tokom kojih je moguća oplodnja. Ti periodi su kontrolisani radom hormona, a čine savršenim i sofisticiranim biološki sat kućnih ljubimaca. Ovi hormoni ne utiču samo na reproduktivne organe i genitalije, već su zaslužni i za sve što je povezano za seksualnost životinja, odnosno za ponašanje, laktaciju, izgled...

Kod zdravih ženki biološki časovnik je izuzetno precizan. Kod ženke psa se, na primer, može primetiti uvećanje vulve i krvarenje, a krv iz dana u dan postaje sve svetlija. Kod mačaka ne postoji gubitak bilo koje telesne tečnosti, uključujući i krv. Međutim, postaju oprezne više nego obično, posebno ukoliko žive u kući.

NJihovo ponašanje se drastično menja i često postaju naporne - mjauču, trljaju se o zemlju, težinu celog tela oslanjaju na jednu šapu, "stepuju" po podu... Ovakvo ponašanje se obično javlja u prvom periodu mačjeg puberteta, što je između petog i šestog meseca života (kod persijskih mačaka između 10. i 18).

Kod pasa reproduktivni hormoni počinju da se luče između šestog i dvadesetog meseca života. Kod rasa malih rastom pubertet se javlja ranije, a kod većih nešto kasnije. Pubertet utiče i na mužjake - mačorima se ispod dlake pojavljuje sluz neprijatnog mirisa, koju obično čiste sami i uzbuđeniji su nego obično. U tom periodu mačore instikt tera da krenu u potragu za ženkama, pa bi vlasnici trebalo da povedu računa da ne pobegnu.

I. S.


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

Horoskop za Petak
Mangupi iz kraja
Pubertet kućnih ljubimaca
I životinje se smeju
 


     


FastCounter by LinkExchange