GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 24. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Mangupi iz kraja

Duga šetnja s psom koji je odrastao uz vas i iskreno vas voli pravo je zadovoljstvo, da ne spominjemo druge pozitivne efekte na vaše i zdravlje vašeg psa. Međutim, takva prijatna šetnja može brzo da se zakomplikuje. Na primer, drugi pas sa lošim namerama se usresredi na vašeg psa. Već ste viđali takve scene: jedan pas se zatrčava na drugog, počinje režanje, ujedanje, skičanje, pritrčavaju vlasnici i nastaje sveopšti metež.

Posle smirivanja strasti i razdvajanja pasa, pa i nakon završetka svađa izbezumljenih vlasnika, dolazi na red vidanje junačkih rana. Već znate i očekujete ujedne rane (vulnus morsum), ali tu mogu biti različita nagnječenja (kontuzio), podlivi (hematoma) i modrice. Oni nastaju kada pri ujedu zubi ne probiju kožu, kao i zbog gaženja i udaranja u gužvi.

Ukoliko se takva situacija ipak dogodila, a vaš pas je bio povređen, odvedite ga kod veterinara. Zašto? To je samo ujedna rana, pitaće neki. Međutim, ujedne rane koje nisu propisno sanirane u najvećem broju slučajeva se iskomplikuju. Razlog je što je mikroflora u ustima pasa veoma bogata, zbog čega ujedne rane brzo postaju zagnojene, a zbog dubine rane, onemogućeno je njeno dreniranje i pražnjenje sadržaja.

Zbog ove kombinacije faktora može doći do formiranja apscesa, a kasnije i njegovog pucanja, kada nastaje izuzetno velika i ružna rana na koži, koja dugo zarasta, često ostavljajući veliki ožiljak. Iz istih razloga ujedne rane se ne ušivaju, sve do zarastanja se ispiraju antiseptičkim sredstvima, a vašem ranjeniku nekoliko dana aplikuje odgovarajući antibiotik. Uz njega se daju lekovi za smanjenje bola i otoka.

Ovo je rešenje "sreććnog" slučaja kada se radi o relativno malim povredama, ali može doći do kidanja delova kože i mišića, što se teže i duže sanira. Nažalost, dešava se da veliki psi napadnu psa znatno manje rase. Jedan od ekstremnih primera koje smo imali u ambulanti je napad vučjaka na patuljastog pinča. Vučjak ga je zgrabio preko grudnog dela leđa, polomivši mu dva rebra i probijajući očnjacima desno plućno krilo. Srećom je vlasnik pinča bio dovoljno priseban da vučjaka odvoji, čime ga je sprečio da protrese pinča i spreči eventualni prelom kičme. Na našu veliku radost i zadovoljstvo, pinč se posle operacije i dugotrajne terapije uspešno oporavio.

Vlasnici uglavnom znaju koji psi su problematični, pa izbegavaju isto vreme za šetanje psa ili mesto na koje ih vlasnici izvode. U svakom slučaju, trebalo bi izbegavati nevolje zbog dobrobiti vašeg psa i zbog vašeg mira.


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

Horoskop za Petak
Mangupi iz kraja
Pubertet kućnih ljubimaca
I životinje se smeju
 


     


FastCounter by LinkExchange