GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 24. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ofanziva šarma britanskog premijera u Evropskom parlamentu

Bler, zakleti Evropejac

Britanac je zatražio nastavak proširenja EU jer bi zatvaranje vrata za nove članice samo doprinelo porastu novog nacionalizma i ksenofobije

BRISEL - Britanski premijer Toni Bler poručio je juče evropskim partnerima da treba da se suoče s globalizacijom, a ne da se zatvore u unapred osuđenom pokušaju da je spreče, jer EU rizikuje neuspeh ukoliko se ne modernizuje i ne izađe u susret potrebama svojih građana.

- Ustavna i budžetska kriza EU upravo je prilika za promene - rekao je pred Evropskim parlamentom britanski premijer, čija zemlja prvog jula preuzima šestomesečno predsedavanje EU. Bler je rekao da ne treba da bude opisivan kao "antievropejac samo zato što se zalaže za reformu".

Nove članice za britanski model

Briselski analitičari upozorili su, neposredno pre Blerovog izlaganja, da su se zemlje članica EU našle pred neprijatnom dilemom koga podržati - socijalni model koji posebno zagovara francuski predsednik Žak Širak ili liberalno-tržišni koji zagovara Bler. Prema njihovim procenama, u tom nesvakidašnjem opredeljenju između Britanije i Francuske, interesantno i još čudnije je da je većina bivših komunističkih zemalja, koje su prošle godine ušle u EU, stala na stranu britanskog modela, mada to znači i kresanje subvencija i pooštravanje konkurencije na tržištu Unije.

- U pitanju nije izbor između slobodnog tržišta i socijalnog modela, već suočavanje sa novim ekonomskim izazovima, posebno onih od Kine i Indije.

Povodom nedavnog odbijanja evropskog ustava u Francuskoj i Holandiji, Bler je ocenio da u ovom trenutku ne postoji sklad između građana i njihovih političkih vođa o tme u kojem pravcu EU treba da ide i šta da radi, nazvavši taj raskorak krizom političkog vođstva.

- Kao i uvek, plašim se da su građani ispred političara - rekao je premijer, dodajući da nisu sporne ideje EU, već njena modernizacija. Evropski lideri treba da postave pitanje da li su stvarno povezani sa običnim Evropljanima i da li od EU prave najkonkurentniju privredu na svetu - rekao je britanski premijer.

- Ja sam pasionirani Evropejac i oduvek sam to bio - dodao je on, zaradivši aplauz, ali i poneki uzvik negodovanja.
Bler je zatražio i nastavak proširenja EU jer bi zatvaranje vrata za nove članice, kao što su Turska ili zemlje Balkana, samo doprinelo porastu novog nacionalizma i ksenofobije. Takođe je iskoristio priliku da negira optužbe da je njegovo odbijanje da preispita popust Britaniji za doprinos budžetu Unije razlog neuspeha prošlonedeljnog samita EU, ali je insistirao da se iz budžeta EU manje daje za poljoprivredu, a više za obrazovanje, istraživanja i tehnologije. Koliko preksinoć, premijer Luksemburga i aktuelni predsedavajući EU Žan Klod Junker ponovo je optužio Blera za krah pregovora o evropskom budžetu, opisujući trenutnu krizu Unije kao sudar dve vizije Evrope - jedne o slobodnoj trgovini i druge o političkoj zajednici.

Bler je u utorak najavio radikalni zaokret izjavom da je spreman da se odrekne budžetskog rabata u zamenu za smanjenje poljoprivrednih subvencija u EU, koje iznose oko 30 odsto prihoda poljoprivrednika. Britanski premijer može da dozvoli sebi ovakvu samouverenost, jer odluka o ovoj povlastici Londona uopšte ne mora da bude doneta pre 2007. godine.

Snažnu podršku Bler je dobio, odmah posle govora, od predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza, koji je rekao da veruje da će britanski premijer, kao predsedavajući Evropskog saveta, voditi politiku koja će biti u funkciji građana EU.

V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Bler, zakleti Evropejac
Bi-Bi-Si uvodi nova novinarska pravila
 


     


FastCounter by LinkExchange