GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 24. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Hrvatski štampani mediji skandalizovani odlukom Vrhovnog suda

Pet godina za ubistvo Srbina

ZAGREB - Vrhovni sud Republike Hrvatske pravosnažno je potvrdio presudu splitskog Županijskog suda kojom se nekadašnji komandant specijalne policije Splitske policijske uprave Vinko Budiša osuđuje na četiri godine i 11 meseci zatvora za "ubistvo u potiljak iz neposredne blizine" devetnaestogodišnjeg Srbina Milenka Đekića, javlja Srna. Ubistvo se dogodilo u jesen 1996. godine pred splitskom diskotekom "Paladijum". Hrvatske dnevne novine presudu Vrhovnog suda nazivaju skandaloznom, jer je ona, kako piše Vjesnik, "najobičniji šamar hrvatskom pravnom sistemu i porodici ubijenog".

U službenom obrazloženju presude Vrhovnog suda kaže se da će kazna od četiri godine i 11 meseci optuženom Budiši "pomoći da spozna apsurdnost svog postupka", te da presuda izražava "društvenu osudu zbog lišavanja života Milenka Đekića".

Komentarišući, kako ga naziva, skandalozno obrazloženje, Novi list zaključuje da je to jasna poruka svim Hrvatima koji su sudelovali u domovinskom ratu da mogu "slobodno ubijati", a da se pri tom ne moraju bojati da će za to biti i optuženi, pogotovo, kako naglašava list za "ubistvo tamo nekog Srbina".

A ako se i dogodi da neko bude optužen, piše list, Vrhovni sud mu je ovom odlukom jasno pokazao da će vrlo brzo biti na slobodi zbog, na primer, ratnih zasluga ili dobrog vladanja.


vesti po rubrikama

^balkan

Zagreb : Pet godina za ubistvo Srbina
Ustaški grafiti kod Rijeke
 


     


FastCounter by LinkExchange