GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 23. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Tango ima obožavatelje kako na jugu SAD tako i u severnim krajevima

Stiskavac nije za stidljive

MAJAMI - Prvo morate da potpišete izjavu da dopuštate instruktoru da vas privije, dodiruje i ugrozi vaš lični prostor. Pored tog tipično američkog detalja, kada instrumenti zasviraju tango, možete pomisliti da se nalazite u Buenos Ajresu, prenosi Beta. Tango sigurno nije ples za stidljive.

"To je ono što je fantastično. Možete biti sa potpunim strancem, igrati s njim strasni ples, a zatim otići", kaže za Rojters Kerol Derbin iz Majami Biča, koja pleše tango već godinu dana.

Povratak predstave "Tango Argentino" na Brodvej 1999. i 2000. godine dao je podstrek argentinskom plesu i "milongas" su počele da niču kao pečurke širom SAD.

Tango ima svoje obožavatelje ne samo u gradovima sa latinskim uticajem, poput Majamija, u kome je ovog meseca održan "kongres tanga", ili u velikim kosmopolitskim gradovima poput NJujorka i Los Anđelesa, već i na neočekivanim mestima kao što su Kanzas Siti, Albukerki, Boston ili Vašington.

Za mnoge muškarce, "milongas" mogu biti odlično mesto da upoznaju žene koje se pojavljuju u haljinama dubokih dekoltea i sa šlicevima na suknjama.

"Ima muškaraca koji pokušavaju da se nabace ženama, ali je u zajednici opšteprihvaćeno da ste tu samo radi plesa", kaže Derbinova.

"Muškarci moraju da znaju kako da konstruišu ples; žene, pored toga što prepoznaju muškarčev pokret koji vodi novom koraku, moraju da znaju da se predaju", kaže Roksana Garber, koja sa svojim mužem i plesnim partnerom Oskarom Kabaljerom drži malu plesnu školu u Majamiju.

Neupućenima tango izgleda kao preplitanje nogu dok se klizi po podijumu, ali dugogodišnji igrači kažu da nema tanga bez stručnog zagrljaja.

"Sve počinje iz grudnog koša. Muškarac, u stvari, vodi grudnim delom i zatim, pritiskanjem različitih delova partnerkinih leđa desnom rukom, on joj govori kako da pomera noge", kaže Kabaljero.

Postoje osnovni koraci koje će svaki početnik moći da nauči, ali je besmisleno pamtiti sve korake. U tangu je reč o svesti o partnerovom telu i zato većina žena drži zatvorene oči nastojeći da se poveže sa partnerom i uđe "u zonu".


vesti po rubrikama

^vesti

MAJAMI : Stiskavac nije za stidljive
Vlasti odobrile uzgajanje koke
Kad duvanski dim prodire kroz zidove
Prodala muževljev auto jer voli da švrlja
Radio-stanice opet vole Majkla Džeksona
Lansirana raketa sa solarnim jedrom
"Zaljubljena" goveda demolirala knjižaru
   


     


FastCounter by LinkExchange