GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 23. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kritike zbog agremana Biseri Turković u SAD

Tvrdokorna Islamistkinja

Kongresmen iz Arizone tvrdi da je ambasadorka BiH imala značajnu ulogu u dovođenju mudžahedina u Bosnu tokom rata

NJUJORK - Republikanski kongresmen iz Arizone Trent Franks oštro je na sednici američkog Kongresa kritikovao Stejt department zbog davanja agremana ambasadoru BiH u SAD Biseri Turković, uz argumente da je ona jedan od osnivača "radikalne islamske muslimanske Stranke demokratske akcije (SDA)" i da je imala značajnu ulogu u dovođenju radikalnih islamista tokom rata u BiH.

Franks je povodom odluke Stejt departmenta od prošle sedmice o davanju agremana Turkovićevoj rekao da je SDA "od svog osnivanja imala jake veze sa Al kaidom i mnogobrojnim drugim terorističkim organizacijama, a čak i obaveštajne mehanizme Irana". - Predsedik Buš je nekoliko puta čvrsto izjavio da u ovoj borbi protiv terorizma možete biti s nama ili protiv nas. Sada počinjem da se pitam da li je naš Stejt department s nama - rekao je kongresmen.

Sramota za SAD

Kongresmen Trent Franks tvrdi da je odluka Stejt departmenta o davanju agremana Turkovićevoj "šteta predsedniku, sramota za SAD i izdaja ljudske slobode". - Krajnje je vreme da Stejt department počne da deluje kao predstavnik interesa Amerike i građana ove nacije. LJudi ove zemlje zaslužuju bolje od toga da imaju Stejt depratment koji pomaže našim neprijateljima i onda lažima pokriva ta dela - zaključio je kongresmen Franks.

On je napomenuo da je njegova kancelarija još u aprilu izrazila duboku i ozbiljnu zabrinutost Stejt departmentu zbog pristajanja na imenovanje Turkovićeve na poziciju novog ambasadora BiH u SAD, ali da ga je Stejt department tada zamolio da sačuva to za sebe jer je postojao "još nerešen dogovor sa vlastima u BiH da pošalju snage u Irak".

Kongresmen Franks je podsetio da je njen otac, zajedno sa muslimanskim liderom Alijom Izetbegovićem, osnovao pokret "Mladi muslimani" i da je Izetbegović politički promovisao Turkovićevu tokom osnivanja SDA. - Izetbegović je bio čovek od poverenja ajatolaha Homeinija. Kada je postao predsednik, Izetbegović je ponovo pustio u opticaj svoju Islamsku deklaraciju iz 1970. godine i otvoreno istakao stav da ne može biti mira ili koegzistencije između islamske i neislamske vere - rekao je Franks. On je podsetio "da je odmah po izbijanju građanskog rata u BiH, 1992, Turkovićeva akreditovana kao ambasador u Zagrebu", što je SDA, u koordinaciji sa drugim instrumentima, stalno koristila kako bi "obezbedila pasoše BiH, vize, status humanitarnih radnika i logističku podršku radikalnim islamskim mudžahedinima koji su dolazili u BiH da bi se tamo borili za svoj džihad". - U BiH su preko Zagreba ušle osobe kao što su Anvar Šaban, duhovni lider Al kaide u BiH i rođak Osame bin Ladena, zatim Abu al Madani, koji je poginuo boreći se u Sarajevu, pa čak i Osama bin Laden lično - izjavio je Franks.

On je naglasio i da je tokom mandata Turkovićeve u Zagrebu SDA organizovala masovni priliv naoružanja iz Irana kroz Hrvatsku, kršeći embargo SAD. - Zar činjenica da znamo da je iransko oružje krijumčareno u Bosnu u suprotnosti sa embargom UN i da su mudžahedinima davana dokumenta da uđu u Bosnu da se bore za džihad, nije dovoljan dokaz da se onemogući dobijanje diplomatskog statusa nekome ko je imao ključnu ulogu u tome i ko je visoki zvaničnik partije koja je sprovodila ovu politiku - zapitao je republikanski kongresmen iz Arizone.

Srna


vesti po rubrikama

^svet

Kritike zbog agremana Biseri Turković u SAD
Rasteretiti Irak od duga
Buš u Vijetnamu
Izrael obnavlja ciljana ubistva
MISISIPI : Krnja pravda
 


     


FastCounter by LinkExchange