GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 23. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kvalifikacioni ispit iz maternjeg jezika održan juče u osnovnim školama u Srbiji

Srpski jezik bio lak

Kombinaciju testa iz matematike danas će pred televizijskim kamerama u 9.45 sati izvući Vesna Fila, pomoćnik ministra prosvete

BEOGRAD - Nešto više od pola sata trebalo je juče Eni Čikić i Milošu Stojanoviću, učenicima Osnovne škole "Oslobodioci Beograda", da urade test iz srpskom jezika na kvalifikacionom ispitu za upis u srednje škole.

- Test je bio dosta lak. Bilo je 20 pitanja i samo je trebalo da se znaju uzvične i zapovedne rečenice. Sva pitanja su bila iz zbirke iz koje smo vežbali - objašnjava Miloš Stojanović, koji planira da upiše Srednju tehničku PTT školu i ETŠ "Nikola Tesla".

Prepisivanje, kažu, nije bilo moguće.
- Nije strašno, trebalo je samo malo više koncentracije. Vežbali smo da ovakve testove uradimo za 45 minuta pa otuda naša brzina - priča Ena Čičić, budući gimnazijalac.
Goran Ćelić, đak OŠ "Oslobodioci Beograda", nada se da će na prijemnom ispitu imati 17-18 bodova.
- Ma, nije bilo teško, ja sam se spremao deset dana. Pitanja su bila iz svih oblasti - književnosti, gramatike... U osnovnoj školi sam bio vrlodobar učenik i nadam se da ću upisati neku od gimnazija - kaže Goran Ćelić.
Milici Nedeljković lakše ide srpski jezik od matematike.

- Na testu je bilo osnovno, što se radi u školi. Bilo je jednostavno za one koji su vežbali. Na sreću, nije bilo akcenata. Mislim da će matematika biti mnogo teža - plaši se Milica koja planira da upiše Prvu ekonomsku školu.
Kombinaciju testa boj 1 izvukao je juče Slobodan Vuksanović, ministar prosvete i sporta, a izvlačenje su direktno mogli da prate svi gledaoci Radio-televizije Srbije i slušaoci Radio Beograda. Učenici kažu da su testovi podeljeni na vreme i da tokom ispita nije bilo problema.

- Deci smo zbirku zadataka sa zadacima za kvalifikacioni ispit dali još 26. januara, tako da su imali dosta vremena da vežbaju. Cilj nam je bio da relaksiramo decu, roditelje i nastavnike i da kvalifikacioni ispit protekne sa što manje stresa. Ovo je osmacima prvi od važnih ispita u životu. U srednjim školama biće mesta za sve osmake. Posle upisa imaće odmor - živeo raspust, a 1. septembra ponovo se vraćaju u školske klupe - priča Slobodan Vuksanović, ministar prosvete i sporta.

Rezultate kvalifikacionih ispita učenici i roditelji mogu videti na sajtu njnjnj. upis. mps. sr. gov. yu. Pošto su juče probili led sa srpskim, odnosno maternjim jezikom, osmake danas očekuje kvalifikacioni ispit iz matematike. Kombinaciju testa pred televizijskim kamerama u 9.45 sati izvući će Vesna Fila, pomoćnik ministra prosvete. Na ispitu đaci ne smeju imati mobilne telefone i digitrone, a mogu poneti samo olovku (hemijsku ili grafitnu), olovku, lenjir, trougao i šestar. Test mora biti popunjen hemijskom olovkom, a učenicima se savetuje da obavezno prvo pročitaju uputstvo za popunjavanje testa. Rezultati ispita biće objavljeni na sajtu Ministarstva prosvete njnjnj. upis. mps. sr. gov. yu odmah po završetku kvalifikacionog ispita.

M. Jakovljević


vesti po rubrikama

^društvo

Varljivo leto 2005.
Kvalifikacioni ispit iz maternjeg jezika održan juče u osnovnim školama u Srbiji
Noć proveli pod brezom u krugu fabrike
Upisna groznica : Bitka za indeks na Stomatološkom
Kvorum potreban da sednica Skupštine počne
EU dala novac za zapošljavanje mladih
Zaplenjene zaštićene ptice
 


     


FastCounter by LinkExchange