GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 19. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Dok Kai Eide procenjuje standarde, Albanci nastavljaju s napadima na Srbe

Jednosmerna sloboda kretanja

U južnom delu Mitrovice kamenovan autobus sa Srbima koji su pošli na groblje. U Obiliću demolirana zgrada namenjena srpskim povratnicima

BEOGRAD - Koliko god se uzdržavali zarad pozitivne ocene standarda, kosovski Albanci, izgleda, ne mogu da odole iskušenju da, kad god im se ukaže pogodna prilika, napadnu Srbe.
Najnoviji u nizu napada dogodio se juče ujutru, kada je autobus kojim su Srbi iz severnog dela Kosovske Mitrovice išli na groblje u južni deo tog grada, povodom Zadušnica. Grupa Albanaca kamenovala je autobus. U tom incidentu niko nije povređen, samo su na autobusu polomljena stakla.

Napad na autobus, kojima su Srbi išli na groblje u južni deo grada, koji je bio jedan od nekoliko napada, uznemirio je stanovništvo u severnom delu Kosovske Mitrovice. U severnom delu Mitrovice nalazi se muslimansko groblje, na kojem nijedan nadgrobni spomenik nije oštećen. Na pravoslavnom groblju u južnom delu grada polomljeno je, oštećeno i oskrnavljeno na stotine nadgrobnih spomenika, a Albanci su na tom prostoru počeli da grade i kuće.

Sopstveni rizik

Srbi se Kosovom i Metohijom uglavnom kreću u pratnji Kfora, ili na sopstveni rizik, a predsednik SNV severnog Kosova, Milan Ivanović, primećuje da neograničenu slobodu kretanja imaju albanski ekstremisti.
- Otvaranjem mosta na Ibru, koji deli Mitrovicu na južnu i severnu, uvodi se jednosmerna sloboda kretanja. Šta Srbe očekuje ukoliko pređu u južni deo grada videli smo juče - rekao je Ivanović.

Pre nekoliko dana, preciznije, u noći između srede i četvrtka, u Obiliću je demolirana nedavno obnovljena zgrada namenjena srpskim povratnicima. Zgrada, koja je bila uništena 18. marta prošle godine, do pre nekoliko dana bila je pod zaštitom. Obezbeđenje je povučeno po nalogu lokalnih vlasti, nakon procene privremenih institucija i Unmika da je reč o takozvanoj "plavoj", bezbednoj zoni, u kojoj je postignut deo standarda za Kosovo i Metohiju. Koliko su standardi ispunjeni pokazalo se čim su čuvari otišli. Granatirana je i kuća Srbina povratnika u Klinu.

Kosmetski Srbi slažu se da je danas stanje mnogo teže nego 1998. godine.
- Ne samo da smo diskriminisani u institucijama, već nam je i sloboda kretanja uskraćena, a nigde nismo bezbedni. Najnoviji napadi samo potvrđuju da se na Kosovu i Metohiji ni blizu ne ostvaruju međunarodni standardi, kada je reč o slobodi kretanja, ljudskim pravima i slično i nadamo se da će specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Kai Eeide to imati u vidu kada bude radio procenu standarda - rekao je Dragan Velić iz SNV Kosova i Metohije.

Član istog SNV, Rada Trajković, ne vidi mogućnost da srpski seljak uskoro dođe na prištinsku pijacu i proda svoje proizvode, niti da se srpski bračni par, praćen svatovima i muzikom, registruje u prištinskoj opštini.
- Na Kosovu i Metohiji za Srbe nema slobode. Jučerašnji napad samo je jedan od primera. Tražili smo od Kfora da nam omogući da odemo na groblje za Zadušnice. Hteli smo da tih 200 - 300 metara pređemo peške, ali nam je rečeno da zbog bezbednosnih razloga moramo da idemo autobusom. Videli smo šta se dogodilo. Dok Albanci dolaze u severnu Mitrovicu, a oko 3.000 ih živi u ovom delu grada, Srbi ne mogu da idu dalje prema jugu.

Sve priče i izveštaji koje šef Unmika Soren Jesen Petersen podnosi u NJujorku, a u kojima tvrdi da je stanje bolje i da su Srbi bezbedniji samo je njegova politička lakrdija - tvrdi predsednik Zajednice srpskih opština Kosova i Metohije Marko Jakšić. Ovih dana se Srbima, koji mirnim protestima dva puta dnevno, u vreme jednosatnog otvaranja mosta za pešake, ukazuju na svoje probleme i strahove, zamera da su protiv slobode kretanja. Oni negiraju te tvrdnje i traže da Kai Eide razgovara sa njima kako bi mu rekli šta se dešava, u kakvim uslovima žive i čega se plaše. Oni strahuju i od prenosa nadležnosti sa Unmika na kosovske institucije, pre svega od nastojanja da se briga o bezbednosti prebaci na Kosovsku policijsku službu čiji su pripadnici učestvovali u prošlogodišnjem martovskom nasilju.

LJ. Staletović


vesti po rubrikama

^politika

Dok Kai Eide procenjuje standarde, Albanci nastavljaju s napadima na Srbe
Još uvek krhka situacija na Kosovu
Nema saznanja o počinjenim zločinima
Slaviša Petković, ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova
GDE SU ŠTA RADE : Borislav Pelević: Pišem knjigu
DA SE NE ZABORAVI : Recept Karle del Ponte
Drašković protiv spiskova
Odozdo gledano : Hrvati su (kao) Srbi
 


     


FastCounter by LinkExchange