GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 19. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Reditelj Dušan Milić o snimanju muzičke melodrame "LJubavni sabor u Guči"

Sandokanovi tigrovi dižu na noge lagane

U glavnim ulogama Aleksandra, petnaestogodišnja mis Vranja, i sedamnaestogodišnji Marko, sin Bobana Markovića

Svoj drugi igrani film "LJubavni sabor u Guči" reditelj Dušan Milić ozbiljno je pripremao dve i po godine i to ne samo pišući scenario već i razvijajući producentski dar u potrazi za novcem na velikim svetskim festivalima. A sve je počelo u Berlinu, gde je prikazan Milićev prvenac "Jagoda u supermarketu", kada je slavni producent Karl Baumgarten, čovek koji stoji iza filmova Emira Kusturice, Džima Džarmuša, Akija Kaurismakija, Džejn Kempion, ponudio našem reditelju da napiše i snimi film posvećen fenomenu "Guča mjuzik". U ovu srpsko-nemačko-austrijsko-bugarsku koprodukciju, vrednu milion evra, uključeni su, kao i u prvom Milićevom filmu, Emir Kusturica i njegov "Rasta film".

- Posle razgovora sa Baumgartenom, narednih šest meseci uložio sam mnogo truda dok nisam napisao prvu verziju scenarija, od ukupno sedam koliko ih je na kraju bilo - kaže za Glas Dušan Milić. - U međuvremenu sam obišao mnoge velike festivale, gde sam pakovao novac za film i konsultovao mnogobrojne "skript-doktore" o unapređenju scenarija.

Pred sto hiljada ljudi

Muziku za film će komponovati legendarni trubač Duško Gojković.
- Duško je jedan od tri najveća džez trubača današnjice, koji već 40 godina živi u Nemačkoj. Pridružiće mu se Dejan Pejović, mladi muzičar iz užičkog kraja, jedan od najvećih autoriteta kod nas. LJubavni Sabor u Guči biće muzička melodrama, imaće mnogo plejbekova. Muzika ne sme da bude opštepoznata, ali mora da diže na noge, da bude visoko kvalitetna sa etnoprimesama. Filmski orkestar "Sandokanovi tigrovi" biće sastavljen od raznih muzičara. Kada ih budem izveo pred sto hiljada ljudi u Guči, upustiću se u veliki rizik. Ne sme da se dogodi da ih neko iz publike gađa konzervama. Sve mora da funkcioniše kao kod vrhunskog orkestra. Zato je tu Marko Marković.

Snimanje u selu Veles

Da li će i fond EU za kinematografiju "Euroimaž" finansijski podržati Milićev film znaće se 25. juna. Ako sve ostalo bude teklo po planu, prva klapa će biti snimljena 19. jula. Snimaće se nedaleko od Guče, u selu Veles, gde živi bela familija, a scene sa crnom familijom na periferiji Beograda, na Adi i nešto malo u Centru Beograda - kaže Milić.

Posle filma "Život je čudo", ponovo je u srpskom filmu, u drugom kontekstu, u igri replika na Šekspirov komad "Romeo i Julija".
- Dugo sam se mučio sa narativnom okosnicom filma, mada sam poznavao tematiku, znao za sukob crne i bele muzike. Da bih razvio tu priču, idealna je bila matrica "Romea i Julije", crnog momka Romea i bele tinejdžerke Julijane i njihovih familija, rivalskih trubačkih orkestara, koji u ovom slučaju oličavaju zavađene porodice iz Verone Montegijeve i Kapuletove. U mojoj priči - najveći beli trubač ne želi da uda kćerku za Cigančića. Umesto mačem, on trubom mora da se izbori za ruku svoje drage i pobedi najboljeg belog trubača na takmičenju.

Glavnim glumcima Aleksandri Manasijević i Marku Markoviću ovo su prve uloge na filmu.
Iako je masovni kasting još uvek u toku i trajaće do prvog jula izborom glavnih glumaca, obavljen je najteži deo posla. Imao sam odličan instinkt. Aleksandra je upravo napunila 15 godina, igrala je Sofku u amaterskom pozorišu u Vranju i bila mis Vranja. Došla je na audiciju u Beograd sa ocem i apsolutno me oduševila svojim izgledom i načinom kako reaguje na rediteljske indikacije. Marko Marković, sedamnaestogodišnji sin trubača Bobana Markovića, veliki virtuoz na trubi, po mnogim stručnjacima bolji je od oca.

On je imao scenskog iskustva samo u nastupima sa orkestrom, ali ima veliki glumački dar i sa Aleksandrom fantastično funkcioniše. Od 40 uloga, 25 igraju naturščici, a pojaviće ih se još osamdeset. Igraće samo neka poznata glumačka imena da bi milje bio autentičniji, prirodniji.
Završnica filma odvijaće se na Saboru u Guči.

- Treći čin, poslednjih pola sata, biće snimano od 1. do 7. avgusta u Guči i to će biti najteži deo posla. Dominiraće dokumentarnost, a ceo film stilski određuje sabor i odnos prema fenomenu. Poslednje dve godine boravio sam u Guči tokom celog festivala, pronikao u tu ludnicu, snimio preko sto sati materijala. Poznavao sam trubu i pre nego što sam počeo da radim na filmu. Moj izbor je bela truba, jer je setnija, više "vuče" na baladu, dok crna truba asocira opštenarodno veselje i nije toliko primerena mom senzibilitetu, iako mnogi tvrde da su crni muzičari bolji. Sabor u Guči je najveći festival trube u svetu (nešto slično postoji samo u Americi) koji donosi veliki novac i slavu. Sabor predstavlja ogromni neiskorišćeni potencijal ove zemlje. Nemam problem sa tumačenjem da je reč o prostačkoj vrsti zabave.

Vesna Milivojević


vesti po rubrikama

^kultura

Sandokanovi tigrovi dižu na noge lagane
Džejson Molina i Magnolia Electric Co. gostuju u Domu omladine
Dečak pronašao ukradenog Rodena
Medijska gerila u akciji:
Edinburg - grad literature
Kal u klubu "Fest"
Uz novi broj časopisa Total film Almodovar na DVD
Betovenovo iskustvo
 


     


FastCounter by LinkExchange