GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 19. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nagrade britanskog muzičkog časopisa Modžo

Sijuksi Sijuks ikona, Mednes u Holu slavnih

Priznanja se dodeljuju rok zvezdama čije su karijere zaslužne za unapređenje muzičke kulture

Pank zvezda londonske scene Sijuksi Sijuks proglašena je ikonom godine magazina "Modžo" (Mojo), na osnovu glasova čitalaca koji su liderki benda Sioudžie & The Banshees dali prednost u odnosu na Dejvida Bouvija, Ramonse, pokojnog Marka Bolana i Džona Lidona iz Seks pistolsa.

Pol Veler osvojio je prvu nagradu za kompozitora-tekstopisca, Medžik nambers su proglašeni najboljim novim izvođačem, Geng of For su dobili nagradu za inspiraciju, dok su Mednes dobili nagradu "Hol slavnih".

Zahvaljujući na nagradi Sijuksi Sijuks, čije je pravo ime Suzen Dalion, rekla je da je malo žena laureata u listama najuspešnijih rokera. Sada 48-godišnjakinja, Sijuksi Sijuks započela je 29-godišnju karijeru kao obožavateljka rodonačelnika britanskog panka Seks pistols. Bila je pripadnica Bromli kontingenta, grupe fanova koja je 70-ih pratila Pistolse dok su skandalizovali naciju na čuvenoj turneji "S.P.O.T." upriličenoj odmah posle zabrane i medijske blokade njihovog singla "God Save The LJueen" .

Rođena 1958. godine u Londonu, Sijuksi Sijuks je sa bendom Benšiz imala dvadesetak hit singlova u Britaniji, među kojima su i nezaboravni "Hong Kong Garden", "Christine", "Kiss Them For Me" i "Dear Prudence", obradu Bitlsa.

Ime indijanskog plemena Sijuksi uzela je kako bi naglasila "mržnju prema kaubojima", a bend je nazvala Benšiz prema horor filmu Vinsenta Prajsa "Cry of the Banshee". Debitovali su na londonskom 100 Klub Pank Festivalu, sa budućom zvezdom Pistolsa Sidom Višizom kao bubnjarem, gitaristom Markom Pironijem, koji se kasnije pridružio sastavu Adam & The Ants i basistom Stivom Severinom.

Bubnjar benda kasnije je postao Badži, sa kojim se Sijuksi venčala 1991. godine. Uporedo sa radom u Benšiz, pokrenuli su i samostalni projekat The Creatures.
Sijuksi i Benšiz razišli su se 1996. godine, a ona je nastavila da radi u okviru The Creatures, sarađujući i sa drugim umetnicima, poput Marka Almonda i grupe Bejzment Džeks. Benšiz su se nakratko objedinili 2002. radi "Seven Year Itch" koncerata.

Nagrade magazina "Modžo" ustanovljene su kao znak priznanja rok zvezdama, čije su karijere zaslužne za unapređenje muzičke kulture.


vesti po rubrikama

^glasno

Nagrade britanskog muzičkog časopisa Modžo
R.E.M. pesmom podržava burmansku disidentkinju
DRUGI PIŠU : Bono nema samo fanove
Po meri industrije
 


     


FastCounter by LinkExchange