GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 16. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Milo i Momir na sudu zbog progona Bosanaca

PODGORICA - Zbog deportacije bosanskih izbeglica iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, u proleće 2002. godine, uskoro će biti saslušani i nekadašnji predsednik Crne Gore Momir Bulatović i aktuelni (i tadašnji) premijer Milo Đukanović.

Po nalogu crnogorskog državnog tužioca, pripadnici crnogorske policije saslušali su veći broj učesnika akcije nezakonitog hapšenja i deportovanja bosansko-hercegovačkih izbeglica 1992. godine, drugih aktera i potencijalnih svedoka. U centrima bezbednosti širom Crne Gore, izjave daju policajci koji su učestvovali u hapšenju i deportovanju oko 150 Bosanaca, od kojih su 81 kasnije ubijeni.

U sklopu utvrđivanja krivične odgovornosti, već je saslušan i zamenik ministra policije iz vremena deportacije Bosanaca Nikola Pejaković, a iskaze su dali i pomoćnici ministra policije za javnu i državnu bezbednost iz tog perioda Mića Marković i Boško Bojović. Saslušani su i brojni tadašnji načelnici centara bezbednosti, njihovi zamenici i policajci, a izjavu je dao i državni tužilac Crne Gore iz vremena deportacije Vladimir Šušović.

Tužilaštvo očekuje da iskaze narednih dana daju bivši crnogorski predsednik Momir Bulatović, načelnik Centra bezbednosti Herceg Novi, iz čijih ćelija je većina izbeglica deportovana za Bosnu Milorad Ivanović, kao i tadašnji načelnik barskog centra Branko Bujić. Iskaze bi uskoro trebalo da daju i ostali visoki crnogorski državni funkcioneri iz tog perioda, poput crnogorskog premijera Mila Đukanovića i bivšeg potpredsednika Vlade Crne Gore zaduženog za kontrolu rada Ministarstva unutrašnjih poslova Zorana Žižića.

V. K.


vesti po rubrikama

^hronika

KANIBAL u Crnoj Gori
Preživeo i treći atentat
Zveki neće na lekarski pregled
Kertesu preti pritvor
Umro na banderi
Stradala u kupatilu
Milo i Momir na sudu ...
Dolijao Rista Bradavica
 


     


FastCounter by LinkExchange