GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 16. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pronađena ukradena slika Francuska Goje "Grof Ugolino"

KANIBAL u Crnoj Gori

Delo čuvenog španskog slikara, ukradeno krajem 2001. godine u Torinu, procenjuje se na pola miliona evra

PODGORICA - Slika za koju se pretpostavlja da je delo čuvenog španskog slikara Franciska Goje, ukradene krajem 2001. godine u Torinu, čija se vrednost procenjuje na preko pola miliona evra, pronađena je u utorak u podgoričkom naselju Donja Gorica. Podgorička policija je delo španskog majstora, pod nazivom "Grof Ugolino", otkrila u jednoj kući i uhapsila braću Dejana (30) i Gorana (20) Mugošu koji, kako saznajemo, nemaju kriminalni dosije. U toku je istraga o tome da li su dvojica Podgoričana ukrali sliku ogromne vrednosti, i kojim je kanalima ona dospela u Crnu Goru. Kako saznajemo, u krađu je umešano još nekoliko osoba, za kojima policija traga.

Božanstvena komedija

Uljana slika, otprilike formata A4 papira, predstavlja Ugolina, poznatog kao "grof ljudožder" i dva dečaka. Zove se "Konte Ugolino dela Gerardeska" (Grof Ugolino od Gerardeske). U "Božanstvenoj komediji" Dantea Aligijerija Ugolino i njegovi sinovi i unuci su izgladnjivani do smrti 1289. godine, u jednoj kulu u Pizi. Kad su njegovi potomci umrli, izgladneli grof je jeo njihovo meso.

S. I

Aleksandar Čilikov, istoričar umetnosti, kazao je da, ukoliko se radi o autentičnom Gojinom delu, cena pomenute slike je višestruko veća.
- Ako je ta informacija tačna, da se radi o Gojinoj slici, sa stanovišta umetničke kulture radi se o jednoj izuzetnoj vrednosti. NJegovih slika ima jako malo u privatnom vlasništvu, i zato su jako mnogo tražene. Pola miliona evra bi mogla biti samo početna cena te slike na nekoj aukciji, kazao je Ćilikov.

Slika je ukradena sredinom decembra 2001. godine. Lopov je odneo "Grofa Ugolina", koji je jedan od najmračnijih likova italijanske istorije, tokom obilaska privremene izložbe u Torinu i iskrao se tako da ga obezbeđenje nije ni primetilo. Ulje na platnu, veličine pisma, prikazuje Ugolina, poznatog kao "grof kanibal", i dva dečaka. U "Božanstvenoj komediji" Dantea Aligijerija, Ugolino je sa svojim sinovima i unucima umirao od gladi 1389. u jednom tornju u Pizi. Kada su deca umrla, izgladneli grof ih je pojeo.

Za ukradenim Gojinim delom tragao je Interpol. Crnogorska policija je odavno dobila operativne podatke da je slika dospela do Crne Gore. Potraga je dugo trajala i juče je konačno dala rezultat. Ovaj predmet je poveren istražnom sudiji za organizovani kriminal Saslušanju braće Mugoša, koje je obavila sudija Osnovnog suda u Podgorici Valentina Pavličić, prisustvovala je i specijalna tužiteljka za organizovani kriminal Stojanka Radović.

V. Konjević


vesti po rubrikama

^hronika

KANIBAL u Crnoj Gori
Preživeo i treći atentat
Zveki neće na lekarski pregled
Kertesu preti pritvor
Umro na banderi
Stradala u kupatilu
Milo i Momir na sudu ...
Dolijao Rista Bradavica
 


     


FastCounter by LinkExchange