GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 16. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Akcize Ministarstva finansija ugrozile industriju

Petrohemija pred gašenjem

PANČEVO - Proizvodnja pančevačke HIP Petrohemije ozbiljno je ugrožena donetim izmenama i dopunama Zakona o akcizama, koji je stupio na snagu 2. juna. Posledica primene tog Zakona vrlo lako može da bude i zatvaranje fabrike - upozorava Šandor Ambruš, zamenik generalnog direktora HIP Petrohemije. On smatra da je Zakon neoprezno donet, da nisu sagledane posledice donošenja odluke kojom je primarni benzin uvršćen u listu akciznih proizvoda. Ambruš naglašava da sirovina, poput primarnog benzina na kojem je baziran rad Petrohemije, nipošto ne može da bude u kategoriji luksuzne robe.

Zakonom o akcizama je, između ostalog, predviđeno da budu obuhvaćeni "ostali derivati nafte koji se dobijaju od frakcija nafte koje imaju raspon destilacije do 380 stepeni"- u koje spada i primarni benzin. Na listi derivata iz ove grupe našle su se i osnovne sirovine industrije boje i lakova, kao i farmaceutske i gumarske industrije, zbog čega stručnjaci procenjuju da to može ozbiljno da ugrozi njihov rad. Zakonom je predviđeno da te sirovine budu oporezovane sa 32 dinara po kilogramu.

Radule Zejak, finansijski direktor Petrohemije, kaže da će kompanija sada godišnje izdvajati više od 16 milijardi dinara na ime plaćanja akcize za sirovinu, koja nikada do sada nije bila oporezovana.

- To je velika suma novca, koja predstavlja i ukupan godišnji prihod Petrohemije i može da dovede do zaustavljanja proizvodnje. Mi nemamo svakoga meseca da izdvojimo 1,7 milijardi dinara za akcize na koje se dodaje i 18 odsto PDV-a. Naše potrebe za primarnim benzinom su 517 hiljada tona godišnje.

Vlada je, pokušavajući da suzbije sivu ekonomiju i kriminal u oblasti naftnih derivata, previdela da efekti takvog čina mogu da zaustave rad jedine petrohemijske industrije u zemlji - rekao je za Glas Zejak. On je rekao da je prekjuče održan hitan sastanak na inicijativu ministra Dinkića na kojem je zaključeno da se što pre sastavi pravilnik kojim bi se smanjili loši efekti donetog Zakona.

V. J. P.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Trgovci i prerađivači traže uvoz mesa
Akcize Ministarstva finansija ugrozile industriju
Tadić: Privredno pitanje je osnovno
Radnici NIS-a hoće akcije
 


     


FastCounter by LinkExchange