GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 15. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Nemačkoj, zemlji domaćinu Svetskog prvenstva 2006, danas počinje Kup konfederacija (15 - 29. jun)

Spektakl u kojem niko nije želeo da učestvuje

Tačno godinu dana uoči Svetskog prvenstva u Nemačkoj, u zemlji domaćina održaće se "mini mundijal" ili, formalno rečeno, sedmi Kup konfederacija. Takmičenje koje je, od kako se održava (počelo 1992. godine), nailazilo na konstantne otpore samih učesnika.

Tako su i ovaj put neki nacionalni savezi pokušali da, na svaki mogući način, izvrše opstrukciju, žaleći se da je nemoguće u već "gust" kalendar takmičenja svrstati i Kup konfederacija. FIFA je, s obzirom n a to da je već prodato više od pola miliona karata, odlučila da bude tvrda srca. Fudbalska federacija Meksika moraće da opozove svoju odluku kojom je četvorici svojih reprezentativaca odobrila odsustvo samo zato što njihov matični klub Gvadalahara treba da igra revanš meč protiv Boke Juniors u južnoameričkoj ligi šampiona (Kopa Libertadores).

Bruto - 850 miliona evra

Fudbaleri osam reprezentacija, koliko će ih nastupati na Kupu Konfederacija, vrede ukupno 850 miliona evra. Najskuplji su, očekivano, aktuelni svetski prvaci Brazilci, kojima je reprezentacija procenjena na 306,75 miliona evra. Na drugom mestu je Argentina (185,75), a na trećem Nemačka (150,15). Najjeftinija je reprezentacija Meksika, njena 23 igrača vrede skromnih 17 miliona evra.
Najskuplji fudbaler na turniru je Ronaldinjo, koji košta oko 50 miliona evra, a odmah iza njega je Adrijano sa 30 miliona evra.

D. R.

Isto tako, Bolonja će za baraž mečeve protiv Parme morati da se odrekne usluga Teodorisa Zagorakisa, iako je prethodno dobila saglasnost Grčke fudbalske federacije da kapiten zvaničnih prvaka Evrope sme da propusti prve dve utakmice Kupa konfederacija. Na kraju, što zbog povreda, što zbog odustanka po "sopstvenom nahođenju", na ovom takmičenju nećemo videti zvezde poput Ronalda, Kafua, Roberto Karlosa, Krespa, Ajale Verona, Kjuela, Onoa, Delasa...

Još jedan razlog za lošu sliku u vezi sa ovim takmičenjem moglo bi biti podsećanje da je pre dve godine na terenu, u toku meča Kupa konfederacija između Kameruna i Kolumbije, preminuo Mark Vivijen Foe. Iako su tada svi čelnici FIFA najavljivali da bi ovo takmičenje moglo biti nazvano baš po nesrećnom Kameruncu, na oficijalnom sajtu nema ni pomena Foevog imena.

Za selektora Brazila Karlosa Alberta Pereiru Kup konfederacija ne predstavlja ništa drugo do trening utakmice:
- Na turniru ću priliku pružiti onim igračima koji do sada nisu mogli mnogo da igraju - opušteno će Pereira. - Ovo im je jedinstvena šansa da se kroz takmičarske utakmice dokažu.

Ipak, ima i onih koji takmičenje najboljih ekipa sa svih kontinenata doživljavaju ozbiljno. Među njih spada i selektor Argentine Hoze Pokerman, čija će ekipa igrati na otvaranju:
- S obzirom da smo se kvalifikovali na SP, ovo je prilika da među najboljim svetskim selekcijama vidimo koliko možemo u ovom momentu, odnosno koliko još treba da radimo da bismo bili najbolji na svetu.

Istog mišljenja je i nemački selektor Jirgen Klinsman:
- Ovo je idealan ispit za SP. Mi smo kao domaćini hendikepirani što nemamo takmičarske utakmice, pa nam je ovo prava šansa da vidimo koliko možemo.

V. Ž.


vesti po rubrikama

^sport

Spektakl u kojem niko nije želeo da učestvuje
Maradona: Srbi, veliki pozdrav!
Veterani Zvezde hoće i Piksija i Džajića
Fudbaleri Premijer lige izazivaju skandale
"Janezima" propao pokušaj otimačine
Slovenci se okrenuli protiv Jadranske
Plavi u najjačem sastavu
 


     


FastCounter by LinkExchange