GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 15. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Samit u Briselu neće nas odmaći od EU

BEOGRAD - Sekretar Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji Tanja Miščević tvrdi da konačne odluke predstojećeg samita EU u Briselu, koji prvi put posle više godina na dnevnom redu nema pitanje proširenja Unije, neće uticati na proces našeg približavanja EU.
- Sve zavisi isključivo od nas i sigurna sam da će nam iz Brisela poručiti - koliko ste vredni, toliko ćete i dobiti - kaže za Glas Miščević.

Evropski komesar Benita Ferero-Valdner otvoreno zagovara usporavanje proširenja Unije, jer im je "potreban predah", a većina briselskih analitičara, kako prenosi Tanjug, smatraju da se Evropa plaši ekspanzije, što dokazuje francusko i holandsko "ne" Ustavu. Prve "žrtve" novog pristupa mogle bi da budu Hrvatska i Turska, pa čak i Bugarska i Rumunija, a "kolateralna šteta" zapadnobalkanske zemlje.

- Uniji jeste potreban predah, jer je prošlogodišnjim proširenjem uzela veliki zalogaj. Međutim, potpuno sam sigurna da će od zemalja zapadnog Balkana tražiti pojačanje aktivnosti kako bi nas stalno imali pred očima - ističe ona i dodaje da je, u neku ruku, sreća što smo na početku procesa približavanja, tako da nemamo nikakve negativne signale iz Brisela.

Nasuprot Ferero-Valdner šef nemačke diplomatije Joška Fišer upozorava da bi zastoj u proširenju bio protiv interesa evropske bezbednosti, a komesar za proširenje Oli Ren tvrdi da se proces stabilizacije i pridruživanja zapadnobalkanskih zemalja nastavlja do ispunjenje zadatih kriterijuma.

- Nema razloga da pregovore o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU ne počnemo 5. oktobra kako je to najavio Oli Ren - ističe sekretar Kancelarije.

Srpski premijer Vojislav Koštunica u Briselu će se sutra sastati sa Oli Renom, a potom i sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom. Kako od Unije, tvrdi Miščević, tražimo samo "ubrzanje procesa približavanja, bez preskakanja obaveza", to će Koštuničina poseta sedištu EU puno značiti u pridobijanju tehničke, organizacione, ali i finansijske pomoći.

Da se ništa bitno neće promeniti u stavu Velike Britanije, a time i Unije prema SCG dobio je juče uveravanja i potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus, kome je to saopštio savetnika britanskog premijera Tonija Blera u Londonu.

J. J.


vesti po rubrikama

^politika

Administracija Evropske unije priprema se da zameni Unmik
Propao pokušaj da Skupština donese deklaraciju o osudi zločina
Samit u Briselu neće nas odmaći od EU
Dinkićevo nasilje pretvoreno u harangu
Ne postoji nijedna ispravna strana
U žiži: Srpske žrtve
 


     


FastCounter by LinkExchange