GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 15. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Propao pokušaj da Skupština donese deklaraciju o osudi zločina

Srebrenica podelila srpske poslanike

Predrag Marković: Mnogi političari se ponašaju kao "Topalovići posle Pantelijine smrti" i pokušavaju da podmetnu vlastite testamente kojima bi profitirali

BEOGRAD - Na 10. godišnjicu masakra u Srebrenici, Skupština Srbije neće doneti deklaraciju kojom bi osudila taj, kao i sve druge zločine počinjene na tlu bivše SFRJ.

Juče je, naime, definitivno propao pokušaj šefova poslaničkih grupa da parlament usvoji dokument kojim bi se jednoglasno osudio strašan zločin u Srebrenici, kao i svi drugi ratni zločini, pošto dve opozicione stranke, SRS i DS, sasvim različito gledaju na tekst koji je trebalo usvojiti. Tokom višednevnih razgovora o mogućem tekstu jedne takve rezolucije, radikali su smatrali da treba osuditi sve zločine, i da se ne mogu prenebreći srpske žrtve, o kojima se ne govori dovoljno, dok su demokrate insistirale na Srebrenici, kao simbolu zla, ne zanemarujući srpska stradanja.

Svako priča svoju verziju

Govorite i o "Oluji"

Predstavnici 11 udruženja izbeglica na teritoriji SCG očekuju da će Skupština Srbije posvetiti jednu sednicu osudi svih počinilaca zločina počinjenih tokom ratnih dejstava na čitavom prostoru bivše Jugoslavije, prenose agencije. U otvorenom pismu, upućenom predsedniku Skupštine Predragu Markoviću, predstavnici tih udruženja su ocenili da bi bilo "apsurdno i štetno" da se govori o 10-godišnjici Srebrenice, a ne i o 10-godišnjici operacija "Bljesak" i "Oluja", kada je sa hrvatske teritorije u SCG proterano više od 330.000 ljudi. U očekivanju "realne ocene i osude svih zločina", predstavnici izbeglica ukazuju da pri tom ne treba izgubiti iz vida još nerešeno i teško stanje izbeglica koje se, pored najveće želje, još nisu vratile u svoje kuće. Predstavnici udruženja založili su se za osudu i identifikovanje počinilaca zločina, ali napominju da se nijedan narod ne sme dovoditi u ravan sa zločincima.

Predsednik Skupštine Predrag Marković je juče sa žaljenjem konstatovao da su ti dogovori propali, te da rezolucija neće biti na dnevnom redu Skupštine.

- Nije se stiglo dalje od jedinstvene osude ratnih zločina počinjenih na prostorima bivše SFRJ. Oko pojedinačnih definicija pojedine stranke su istrajale na svojim verzijama. Kao predsednik Skupštine ne mogu da dozvolim da se predstavnici naroda oko osude zločina preglasavaju jer bi to ohrabrilo zločince koji moraju da budu privedeni pravdi - rekao je Marković na konferenciji za novinare. On je rekao da je u medijima video da se mnogi političari prema deklaraciji ponašaju kao "Topalovići posle Pantelijine smrti" i pokušavaju da podmetnu vlastite testamente kojima bi profitirali.

- Podsećam da je to bila komedija, a da se ovde radi o užasnoj tragediji iza koje je ostalo hiljade žrtava, ljudi bez domova i porodice i niko nema pravo da na zločinu gradi politički profit - rekao je Marković. "Želim da svi poštuju žrtve i da, kada vide snimke zločina na televiziji, ne pitaju prvo koje su nacionalnosti, već gde se nalaze ti zločinci", rekao je on i ukazao da uprkos političkim kalkulacijama, zločin ne zastareva. Šef poslaničke grupe SRS, Tomislav Nikolić izjavio je da su radikali insistirali da se u rezoluciji osude svi ratni zločini.

- Ne branimo nijednog zločinca, ali ne možemo da zaboravimo zločine nad Srbima u ratovima koji su počeli zločinima nad Srbima, od Sarajeva i RSK do Kosova. Pokazalo se, nažalost, da jedan deo parlamenta nije bio spreman da u dokument uvrsti i zločine nad našim narodom, što je za nas bilo neprihvatljivo - izjavio je Nikolić. "Nama deklaracija nije bila ni potrebna, valjda se pretpostavlja da nijedna skupština u svetu ne može da opravda zločin, ali mi iz SRS-a smo bili spremni da se skupština izjasni o zločinima tako što bi ih osudila, pa i pomenula mesta u kojima su počinjeni najoštriji primeri ratnih zločina, među njima i Srebrenica - izjavio je on i dodao da "nekima nije odgovaralo da se pominju srpska stratišta, da bi neko mogao tamo da ode, a da ne doživi zvižduke ili slično".

DSS: Sa DS nema dogovora

Šef poslaničke grupe DSS-a, Miloš Aligrudić izjavio je da je ta stranka bila spremna da prihvati radni tekst dokumenta koji je ponudio Marković (posla inicijative Nataše Mićić i Žarka Koraća o osudi zločina u Srebrenici) i izrazio žaljenje što Skupština povodom zločina u Srebrenici neće doneti jedinstven tekst osude. Aligrudić je optužio DS da je "insistiranjem na svom tekstu deklaracije stvorila osećaj da postoji namera da Skupština osudi samo jedan zločin", onaj u Srebrenici. On je najavio da će ta stranka danas izaći u javnost sa svojim tekstom dokumenta o osudi zločina. Poslanici SPO-a ponudili su pregovaračima svoj okvirni tekst rezolucije u kome se pominje Srebrenica, ali po rečima Aligrudića njihov stav tokom dogovora nije bio izričit, "za razliku od DS-a, kod kojih nije bio moguć bilo kakav kompromis".

Prema rečima Ivice Dačića, "SPS od početka bio za osudu svih zločina počinjenih na teritoriji SFRJ, uključivši i Srebrenicu". On je dodao i da taj zločin "nema nikakve veze sa Srbijom", i da bi donošenje deklaracije samo o Srebrenici "značilo priznanje da je bilo ratnih zločina od strane Srbije, što bi bio dobar osnov za proglašenje Srbije za krivca, i za presudu o ratnoj šteti". "Ovaj narod i ova država nemaju nikakve veze s tim zločinom", tvrdio je Dačić.

Najzad, Dušan Petrović, šef poslaničke grupe DS-a izneo je kako je deklaracija te stranke, koji je trebalo da usvoji Skupština, bio jedini način da Srbija krene pravim putem i ne bude više simbol.

M. Dapčević


vesti po rubrikama

^politika

Administracija Evropske unije priprema se da zameni Unmik
Propao pokušaj da Skupština donese deklaraciju o osudi zločina
Samit u Briselu neće nas odmaći od EU
Dinkićevo nasilje pretvoreno u harangu
Ne postoji nijedna ispravna strana
U žiži: Srpske žrtve
 


     


FastCounter by LinkExchange