GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 15. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Administracija Evropske unije priprema se da zameni Unmik

Kosmet je sve više evropski problem

Standardi UN prilagođavaju se Kopenhaškim kriterijumima potrebnim za prijem u EU

BEOGRAD - Sve je očiglednije, naročito posle prekjučerašnjeg sastanka Saveta ministara Evropske unije u Luksemburgu, da će, možda već iduće godine, briga o Kosovu i Metohiji sa Ujedinjenih nacija da pređe na EU.

Odluku o konačnom statusu mogu da donesu samo Ujedinjene nacije. Krajem iduće godine može se očekivati da nanovo bude definisana i uloga međunarodne zajednice u ovoj pokrajini tako što bi, praktično, došlo do smene protektorata, odnosno da Unmik preda dužnost Eumiku (Misija EU na Kosovu), a Kfor-Eufor.

Ovakve informacije razoračaravajuće deluju na kosovske Albance kojima je već dosta protektorata i mnogo očekuju od razgovora o statusu čiji se početak najavljuje za jesen ove godine. Oni se nadaju da će razgovori biti završeni posle par meseci i da će rezultirati davanjem nezavisnosti južnoj srpskoj pokrajini. Kako stvari sada stoje, čini se da će razgovori trajati malo duže, a da će Kosovo još dugo biti pod protektoratom. Ovoga puta evropskim. I, da će se pod tim protektoratom nastaviti implementacija standarda.

Sličnog je mišljenja i šef misije OEBS-a na Kosovu i Metohiji Verner Vnendt, koji je nedavno izjavio Udruženim srpskim radio stanicama Kosova i Metohije da se proces implementacije standarda neće završiti u trenutku kada pregovori o Pokrajini počnu.

- Proces će biti nastavljen jer i evropske integracije su mirovni proces i Kosovo mora da dostigne određene standarde da bi se pridružilo Evropskoj uniji - rekao je Vnendt.

Ideja da administraciju na Kosovu i Metohiji od UN preuzme Evropska unija promovisana je posle prošlogodišnjih martovskih nemira. Ubrzo je počeo da se smanjuje broj administrativnih radnika, a u poslednjih 12 meseci demokratski i pravni standardi, koje su kao preduslov postavile UN, sve više se prilagođavaju Kopenhaškim kriterijumima potrebnim za prijem u EU. Pritom ne treba zanemariti činjenicu da eventualna nezavisnost Kosova i Metohije neće biti moguća pre prijema u Uniju, koja bi time nastavila da ima političku kontrolu nad protektoratom.

Lideri kosovskih Albanaca na ovu ideju gledaju bez imalo blagonaklonosti. Ideja da Kosovo svoju suverenost prvo deli sa međunarodnom zajednicom, a onda sa Evropskom unijom, nije prihvatljiva ni za kosovskog premijera Bajrama Kosumija koji smatra da nema ni političkih ni psiholoških razloga za još jednu prelaznu fazu.

- Politički to ne bi bilo ništa korisnije od statusa kvo, koji se upravo prekida, a psihološki u Kosovo niko ne bi verovao i ono bi i dalje ostalo udaljeno od investicija i tako potrebnih privrednih promena - kazao je Kosumi nedavno u Ljubljani.

Prebacivanje vrućeg kosovskog krompira sa UN na EU ne bi trebalo da bude nikakvo iznenađenje, tim pre što se i u međunarodnim krugovima sve više govori da je budućnost Kosova evropski zadatak, koji može biti rešen samo uz aktivnu ulogu Evrope. Na nešto slično juče je u, u izjavi austrijskoj agenciji APA, ukazao i šef Unmika Soren Jesen Petersen, koji smatra da bi "bilo ispravno ako bi proces išao u tom pravcu".

Lj. Staletović


vesti po rubrikama

^politika

Administracija Evropske unije priprema se da zameni Unmik
Propao pokušaj da Skupština donese deklaraciju o osudi zločina
Samit u Briselu neće nas odmaći od EU
Dinkićevo nasilje pretvoreno u harangu
Ne postoji nijedna ispravna strana
U žiži: Srpske žrtve
 


     


FastCounter by LinkExchange