GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 15. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Protiv Jožefa Kase pokrenuta istraga: Da li je reč o napadu na mađarsku manjinu u Vojvodini?

Novac nema naciju

Lista imena je dugačka, ali je, zbog svoje popularnosti, bivši potpredsednik Vlade. Srbije najviše na udaru medija.Savez vojvođanskih Mađara je na poslednju konferenciju za štampu pozvao i novinare iz Mađarske. Govoreno je na mađarskom, a Imre Kern, nekada predsednik IO SO Subotice, tvrdio je da je sve posledica toga što su u ovoj stranci ukazivali na međuetnčke sukobe u severnoj srpskoj pokrajini

SUBOTICA - Pošto je pokrenuts istraga protiv bivših i sadašnjih čelnika subotičke gradske vlasti, u Savezu vojvođanskih Mađara tvrde da je to zapravo "politička hajka" na lidere ove stranke, pre svega Jožefa Kasu i Imrea Kerna. Ova stranka je poslednjih desetak godina bila na vlasti u Subotici, pa istragu da li je bilo ili nije zloupotrebe službenog položaja shvataju kao osvetu, kako kažu, "poražene politike na prošlim izborima".

- Nama se svete oni koji su izgubili na prošlim izborima, a instrument njihovog napada je Okružno javno tužilaštvo u Subotici. Novom tužiocu je dat zadatak da Kasi nađe neki greh - kaže jedan od lidera SVM-a Zoltan Bunjik.

Da li je zaista Jožef Kasa, lider SVM, svojevremeno potpredsednik Vlade Srbije, a sada direktor subotičke filijale "Agrobanke", u vreme dok je bio predsednik Skupštine opštine Subotica zloupotrebio položaj i sebi i svojim saradnicima, pa čak i političkim neprijateljima, omogućio da se obogate, a sve na štetu države?

Mirko Bajić, opštinski i pokrajinski poslanik iz Subotice, tvrdi da jeste i zbog toga je, još pre nekoliko godina, podneo čak 17 krivičnih prijava protiv lokalne vlasti u Subotici na čijem je tada čelu bio Jožef Kasa.

Poslovni prostor u centru grada - glavni Kasin greh

Kasa je rekao da će tražiti "međunarodni monitoring", odnosno da neko iz inostranstva kontroliše pokrenute istrage, a Mirko Bajić je odgovorio da je spreman da dokaze koje poseduje dostavi Helsinškom odboru za ljudska prava, kancelariji predsednika Borisa Tadića ali i ambasadi Republike Mađarske u Beogradu.
Optužbe protiv Kase su teške i mnogobrojne, a najviše njih se odnosi na poslovni prostor u centru Subotice, koji je od državnog i društvenog postao privatni. Građevinsko zemljište u društvenoj svojini je, tvrdi Bajić, prodavano kao nekretnina da bi se izbegla licitacija.

Samo dve krivične prijave su "aktivirane" i to pre dva meseca, kada je Subotica, posle pet godina čekanja, konačno dobila Okružnog javnog tužioca. Gabrijela Agošton, sekretar SO Subotice u vreme dok je Kasa bio predsednik, sada se nalazi u pritvoru zbog osnovane sumnje da je zloupotrebila službeni položaj i omogućila sebi i drugim osobama protivpravnu imovinsku korist. Pod istragom je i Đenđi Kučmik, koja je nasledila Agoštonovu, a trenutno je načelnik uprave u SO Subotici. Istražuje se na koji je način Ištvan Išpanovič, nekada visoki funkcioner SVM-a, a danas poslanik G17 plus, otkupio stan. Nenad Vunjak, nekada direktor subotičke filijale "Vojvođanske banke" i visoki funkcioner SPS-a, takođe mora istražiteljima da objasni neke svoje poslove.

Lista imena je dugačka, ali je zbog svoje popularnosti Jožef Kasa najviše na udaru medija.
U sve je upleten i subotički parlament gde Savez vojvođanskih Mađara ima najviše poslanika. Gotovo bez rasprave, Skupština opštine Subotica je 3. juna usvojila zaključak kojim se ograđuje od svih eventualnih nezakonitih mera i radnji koje su preduzeli bivši ili aktuelni funkcioneri opštine. Istim zaključkom Skupština insistira da nadležni istražni i državni organi preduzmu zakonom predviđene radnje na procesuiranju svih eventualnih nezakonitosti u radu lokalne samouprave.

Međutim, istoga dana SVM je istragu, koju je pokrenuo subotički Okružni javni tužilac, nazvao političkom hajkom na čelnike ove stranke.
- To je licemerje - tvrdi Bajić i objašnjava da je zaključak SO Subotice usvojen jednoglasno, dakle glasali su i odbornici SVM-a, koji su to, posle nekoliko sati, nazvali političkom hajkom. Sem toga, od deset imena koja su obuhvaćena istragom samo su dvojica iz ove stranke.

Savez vojvođanskih Mađara je na poslednjoj konferenciji za štampu, u sredu, 8. juna, pored domaćih pozvao i novinare iz Mađarske. Sve vreme je na konferenciji za štampu pričano na mađarskom, a Imre Kern, nekada predsednik Izvršnog odbora SO Subotice, jedan od lidera SVM-a ali i jedan od onih protiv kojih se vodi istraga, tvrdio je da je sve posledica toga što su u ovoj stranci ukazivali na međuetnčke sukobe u Vojvodini.
- U ovom gradu ima takvih zloupotreba i toliko sumnjivih transakcija da slobodno mogu da tvrdim da je Subotica u proteklih desetak godina beskrupulozno opljačkana, tako da su krivične prijave protiv Gabrijele Agošton, i prodaje poslovnog prostora u centru samo vrh ledenog brega. Razne uknjižbe nekretnina, prenošenja prava korišćenja i menjanje namene poslovnih prostora dešavali su se na zakonski apsolutno nemoguć način. Dokazi postoje i zbog toga se i ja zalažem za međunarodni monitoring radi sprečavanja pritisaka na Tužilaštvo i Sud i sprečavanja međunacionalnih ekscesa u Subotici - rekao je poslanik Bajić.

Mirko Bajić tvrdi da je sve rađeno uz spregu Kase i lokalne vlasti s jedne i nekih lokalnih čelnika SPS-a i JUL-a s druge strane.
- Okoristili su se i jedni i drugi. Postoji veliki broj primera, od odluke SO Subotice 1995. godine o gradnji otvorenih bazena, koji do danas nisu okončani iako je uplaćen avans u milionima maraka, do trgovine poslovnim prostorima i plaćanjem kojekakvih računa, kao, na primer, za Kasin mobilni telefon u stotinama hiljada dinara - objašnjava Bajić i dodaje da je novac zarađen na nelegalan način završio u privatnim džepovima ili je trošen za političke kampanje. SPS, JUL i SVM optuživali su se u javnosti, a zapravo su tajno sarađivali. Plašili su i Srbe i Mađare teorijom o "ugroženosti nacije" da bi ostali na vlasti i imali prilike da se okoriste - smatra Bajić.

Bajić kaže da je ovde reč o zloupotrebi položaja radi sticanja materijalne koristi pojedinaca.
- To nema nikakve veze sa nacijom ili strankom. Onaj ko to drugačije predstavlja, želi nešto da sakrije - dodaje Mirko Bajić.

Velimir Kostadinov


vesti po rubrikama

^društvo

Protiv Jožefa Kase pokrenuta istraga
Država krije nestašicu lekova
Velikim platama, osim poslanika, mogu se pohvaliti i ministri
Vozi kako hoćeš, pa ostani bez vozila!
Štrajkovale 254 škole
U parlamentu još sede Miloševićevi ljudi
 


     


FastCounter by LinkExchange