GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 15. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Gradska delegacija se vratila iz Sjedinjenih Američkih Država

Bratimljenje i diplomatija

Najznačajniji momenti posete Stejt Dipartmentu su da oni znaju sve o dešavanjima kod nas i imaju pozitivan odnos prema nama, kaže Nenad Bogdanović, gradonačelnik Beograda

Poseta delegacije Beograda Sjedinjenim Američkim Državama značajna je za Beograd, Srbiju i našu dijasporu, pošto su postignuti uspesi u poboljšanju odnosa sa SAD, osnovni je utisak sa turneje koji je na jučerašnjoj konferenciji za štampu izneo Nenad Bogdanović, gradonačelnik Beograda.

- Najznačajniji momenti posete Stejt Dipartmentu su da oni znaju sve o dešavanjima kod nas i imaju jedan pozitivan odnos prema nama. Zbog toga bi svi koji se bave spoljnom politikom naše zemlje trebalo da imaju zajednički nastup, jer nas čeka rešavanje problema Kosova i Metohije i ne smemo napraviti nijednu grešku. Poseta Kongresu nas je uverila koliko se prate zbivanja u našoj zemlji, pošto su se predstavnici Kongresa interesovali čak i za tribinu o Srebrenici koja je održana na Pravnom fakultetu - kaže Bogdanović.

Gradonačelnik Čikaga u Beogradu

Pošto su se pokazali kao dobri gosti, predstavnici Beograda rešili su da se pokažu i kao dobri domaćini. Kako je najavio Nenad Bogdanović, naša delegacija pozvala je gradonačelnika Čikaga Ričarda Dejlija u posetu Beogradu. Kako je rekao Bogdanović, Dejli je obećao da će doći u Beograd, ali će termin njegove posete biti utvrđen u zavisnosti od obaveza koje ima.

Pored državnih poslova, kakav je bio susret u Vašingtonu, delegacija Beograda je potpisala Povelju o bratimljenju sa Čikagom i održala susrete sa predstavnicima lokalnih administracija Čikaga i Baltimora, našom dijasporom i predstavila Beograd kao atraktivno mesto za potencijalna ulaganja.

- Povelja o bratimljenju sa Čikagom, koju smo potpisali, podrazumeva kulturnu, ekonomsku i trgovinsku saradnju. Potpisivanje povelje od značaja je ne samo za Beograd, već i za naše iseljenike koji žive u Čikagu. Zahvaljujući Komitetu u kome se nalazi grupa uticajnih ljudi, Povelja je potpisana veoma brzo. Imali smo prilike i da se upoznamo sa radom komunalnih službi, kao što je servis "311", koji pokriva sve funkcije, osim policije. Naš "Beokom" je slično koncipiran, s tim što ima mnogo manje tehnološke mogućnosti, pa ćemo pokušati da u saradnji sa "Telekomom" unapredimo dostupnost "Beokoma" građanima - rekao je gradonačelnik.

Organizacija života i poslovanja američkih gradova pružila je mogućnost predstavnicima Beograda da steknu uvid u efikasno funkcionisanje i razvoj velikog grada. Prema rečima gradonačelnika Beograda, poseban utisak je ostavilo urbanističko uređenje Baltimora u kome se nekadašnje industrijske zone pretvaraju u stambeno-poslovno-komercijalne četvrti.

N. Č.


vesti po rubrikama

[an error occurred while processing this directive]


     


FastCounter by LinkExchange