GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 13. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ruski putnički voz zbog eksplozije iskočio iz šina, nema žrtava

Minirana pruga teroristički akt

Na mestu nesreće koja se dogodila na oko 150 kilometara od Moskve pronađena je jama širine oko metar i dubine oko pola metra, iz koje vire kablovi

MOSKVA - Najmanje 43 ljudi je povređeno kada je posle eksplozije juče ujutru ruski putnički voz iz pravca Čečenije sleteo sa šina južno od Moskve. Uzrok iskakanja četiri vagona sa koloseka je mina podmetnuta ispod železničkih pragova, saopštila je Ruska federalna služba bezbednosti. Iako je prvobitno bilo javljeno da je u nesreći poginulo dvoje dece, kasnije je saopšteno da žrtava nije bilo.

Na mestu nesreće, koja se dogodila na oko 150 kilometara od Moskve, pronađena je jama širine oko metar i dubine oko pola metra, iz koje vire kablovi, izjavila je novinarima portparol FSB-a Dijana Semjakina. Ona je rekla da je, prema svedočenju mašinovođe, do eksplozije na šinama došlo ispred lokomotive i da su iz šina ispala četiri vagona, pri čemu je povređeno 12 osoba. Zahvaljujući maloj brzini kretanja, vagoni se nisu prevrnuli, već su se samo nakrenuli na bok.

Načelnik putničkih prevoza železnice u Groznom Jelja Taramova rekla je takođe da je uzrok nesreće eksplozija. Ona je napomenula da je voz bio pun putnika. Ranije je saopšteno da se u vozu nalazilo oko 350 putnika. Oni su prebačeni na moskovsku Pavelecku železničku stanicu, gde će biti saslušani. Novinarima na stanici nije dozvoljeno snimanje bez specijalne dozvole.

Na lice mesta odmah je stigao ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu da bi lično rukovodio radovima na uspostavljanju železničkog saobraćaja. Predsednik Čečenije Alu Alhanov izrazio je uverenje da će federalni organi sprovesti detaljnu istragu, identifikovati napadače i izvesti ih pre sud.

- Nekažnjenost bi mogla da izazove lančanu reakciju i podstakne druge na ponavljanje takvih zločina - kazao je Alhanov, dodajući da smatra da iza diverzije na železničkoj pruzi stoje "snage koje žele da nametnu ruskom društvu mišljenje o Čečenima kao o terorističkom narodu".

Agencije


vesti po rubrikama

^svet

Ruski putnički voz zbog eksplozije iskočio iz šina, nema žrtava
Rusi svetkovali uz pojačane mere bezbednosti
Referendum u Italiji o Zakonu o veštačkoj oplodnji
Otpis dugova osamnaest najsiromašnijih zemalja sveta je ispravljanje jedne od najgorih nepravdi
Posle pet meseci provedenih u zatočeništvu u Iraku
SAD bile bez plana za Irak
 


     


FastCounter by LinkExchange