GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 13. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Antihaški i antisemitski grafiti na nekoliko objekata u Nišu

Pretnje Jevrejima i muslimanima

Na zgradi opštine Palilula, džamiji i sinagogi, pored grafita, ispisani su i kukasti krstovi i srpski krst sa tri ocila

Na zgradi opštine Palilula, jevrejskoj sinagogi i na Islam-aginoj džamiji, koja je bila zapaljena posle prošlogodišnjeg martovskog nasilja Albanaca na Kosovu, u subotu su osvanuli grafiti koji su ponovo uznemirili građane, kao i pripadnike islamske i jevrejske zajednice u Nišu.

Još je sveže sećanje i na antiromske grafite, koje su prošle godine ispisali skinhedsi na zgradi OŠ "Vuk Karadžić", a čiji su autori, u međuvremenu, identifikovani i kažnjeni. Gradski SUP saopštio je da sunepoznate osobe ispisale grafite u noći između petka i subote, da je policija obavila uviđaj na licu mesta i da se, po ovlašćenju istražnog sudije Opštinskog suda, istraga nastavlja. Novi detalji o tome juče nisu saopšteni.

Na fasadi zgrade opštine Palilula ispisane su poruke: "Nož, žica, Srebrenica", "Škorpioni, srpski šampioni", "Ratko Mladić, srpski heroj"... Na džamiji je ispisano "Nataša Kandić, balija 21. veka", "Srbija Srbima, Turci napolje", "Ratku Mladiću hvala za Srebrenicu"... A na zgradi sinagoge u Lešjaninovoj ulici pisalo je "Smrt slugama cionizma" i "Srbija Srbima"... Pored grafite, uz prepoznatljivo identičan rukopis na sva tri objekta, ispisani su i kukasti krstovi i srpski krst sa tri ocila.

- Šokirani smo porukama sa ovih grafita i odmah smo ih prekrečili. Dok smo to radili, jedan od slučajnih prolaznika upozorio me je da takvom reakcijom možda gubim deo birača, ali odgovorio sam mu da nama u opštini Palilula, mojoj stranci i, verujem, većini stranaka iz demokratskog bloka u Srbiji, nisu potrebni glasovi onih koji su spremni da stoje iza ovakvih poruka. Verujemo da će policijski organi identifikovati počinioce i da će sudovi izreći najrigoroznije zakonske mere, rekao je u izjavi za medije predsednik opštine Palilula Miroslav Đorđević (SPO).

Predsednik Jevrejske opštine u Nišu Jasmina Ćirić dodatno je ogorčena činjenicom da su grafiti ubrzo prekrečeni na zgradi opštine Palilulai na džamiji, a da i dalje stoje na Sinagogi, o kojoj inače brine Narodni muzej.

- Pozivam te bezumne ljude koji ispisuju ovakve poruke da se sretnemo i razgovaramo. Da ih pitam znaju li da su u Drugom svetskom ratu Nišlije krile Jevreje u svojim kućama rizikujući svoje živote i da ih pitam kako im i zašto smeta preostalih 45 pripadnika Jevrejske zajednice u ovom gradu. Verujem da su to uradili mlađi ljudi, zaslepljeni momci koji su spremni da ruše i grobove na niškom Starom groblju ne gledajući čiji su, što se inače desilo ovih dana. I volela bih da im lično kažem da oni takvim porukama samo ruže sopstveni narod koji to ne zaslužuje, rekla je za Glas Jasmina Ćirić.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^Niš

Antihaški i antisemitski grafiti na nekoliko objekata u Nišu
Sećanje na plemenito delo učitelja Videna Jovanovića
Novi nameti preko tezgi
Dvodnevni međunarodni padobranski višeboj
Košarkaši na Evropskom prvenstvu
Prijavljeno 11 ekipa
      


FastCounter by LinkExchange