GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 13. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nestašica "estracita" neophodnog za pacijente sa karcinomom prostate

Po lek u Mađarsku

Kod privatnika ovaj lek se slobodno može kupiti po ceni od oko 200 evra, a jedna kutija traje 25 dana
U Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije u petak je stigao dugoočekivani "fluoruracil"

BEOGRAD - Citostatici svih grupa (standardni i na posebnom režimu - 42 leka) stigli su u petak u referentne onkološke ustanove, odnosno njihove apoteke, potvrdio je za Glas dr Zoran Bekić, načelnik Odeljenja za pedijatriju u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. Međutim, završenom nabavkom leka "fluoruracil", oko kog se digla velika panika među pacijentima sa karcinomom debelog creva i dojke, problemi najtežih pacijenata nisu rešeni. Naime, gotovo nigde u Srbiji već duže vreme ne može da se nađe lek "estracit" za pacijente sa karcinomom prostate.

Lek se nalazi na pozitivnoj Ce-listi lekova sa posebnim režimom koji se izdaje uz overeno konzilijarno mišljenje referentnih instituta, ali pacijenti i iz Beograda, i iz unutrašnjosti već duže vreme ovaj lek ne mogu da nađu.

Ćerka pacijenta iz Sremske Mitrovice je, tragajući za lekom za oca, saznala da ovaj lek stoji na carini. Nadležni u sremskomitrovačkom kraju su odgovorili da distributeru "Jusofarm" ne odgovara cena ovog leka koju je prepisao Republički zavod za zdravstveno osiguranje. Zato se u privatnim apotekama ovaj lek slobodno može kupiti po ceni od oko 200 evra. Ista situacija je i u Beogradu gde u državnim apotekama odavno nema ovog leka, ali ga u privatnim ima po ceni od "petnaestak" hiljada dinara. S obzirom na to da jedna kutija traje 25 dana, nije teško izračunati koji su to izdaci za pacijente.

Kako kaže gospođa iz Sremske Mitrovice, vrlo često se dešava da leka nema uopšte u Srbiji, pa su bolesnici prinuđeni da ga kupuju u Crnoj Gori, Mađarskoj ili dalje u inostranstvu i sa tim računima posle ne mogu da dobiju nazad novac od Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

U Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje juče nismo uspeli da dobijemo odgovor ovim povodom, ali se u farmaceutskim krugovima pretpostavlja da "pojedinačan i netipičan" slučaj "fluorouracila" i pokušaj pritiska snabdevača na Vladu, koja je nedavno snizila cene uvoznih lekova, i nije baš tako pojedinačan. Ministar zdravlja je izjavio povodom "fluorouracila" da je njegova nestašica veštački izazvana zbog niske cene.

- Razumem da dobavljači imaju interes da ostvare profit, ali nije svejedno da li prodaju lekove ili cipele. Snabdevanje ovim lekom predstavlja neprihvatljiv pritisak na Vladu koja je snizila cene stranih medikamenata kako bi usaglasila cene sa cenama lekova u okruženju. Učinjen je ogroman napor da se snabdevanje tržišta lekovima stabilizuje i poboljša, a problem se "fluorouracilom" je pojedinačan i netipičan - izjavio je ranije ministar.
Izgleda da, ipak, nije pojedinačan.

D. S.


vesti po rubrikama

^društvo

Specijalci Vojske SCG u borbi protiv terorista
Gordana Matković za Glas o penzijama, stanju u penzijskom sistemu, retroaktivnom uplaćivanju doprinosa...
Nestašica "estracita" neophodnog za pacijente sa karcinomom prostate
U Elektroprivrednoj školi u Beogradu uvedena nesvakidašnja praksa, pa srednjoškolci "glume" inspektore
Poreski inspektori nisu zaobišli ni čuveni kiosk brze hrane "Stepin vajat"
Dvoglavo tele odmah ubijeno
Na pruzi Beograd - Bar, u blizini Zlatibora juče ujutru iz šina iskliznula tri vagona brzog voza
 


     


FastCounter by LinkExchange