GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 13. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Specijalci Vojske SCG u borbi protiv terorista

Grmeli mitraljezi

Sve se trese. Jurišni protivteroristički čamac Vojske Srbije i Crne Gore kreće ka teroristima. Od kule Nebojša ustremljuje se helikopter - "gazela"...

BEOGRAD - Teroristi su ubili dva vojnika i zauzeli brod minolovac. I to u Beogradu, na samom ušću Save u Dunav. Neviđeno! Ne zna se gde su krenuli i šta će uraditi. Ali... čuje se grmljavina topova, mitraljeza. Sve se trese. Jurišni protivteroristički čamac Vojske Srbije i Crne Gore kreće ka teroristima. Od kule Nebojša ustremljuje se helikopter "gazela". Pravi blokadu. Ubice ne znaju gde će. Vojska bije iz svih oružja, podiže se beli gusti dim.

Naši upadaju na minolovac... Bam, bam. I poslednji terorista je likvidiran. Konačno, građani mogu da odahnu. Naravno, ovo se nije stvarno dogodilo, niti je plod mašte novinara Glasa, već samo jučerašnja vežba specijalnih antiterorističkih jedinica na Ušću pod nazivom "Partnerstvo za mir - protivteroristička borba", a povodom 16. juna, Dana Vojske SCG .

Psi nezadovoljni ministrom

Po završetku vežbe učesnici svih antiterorističkih jednica (uključujući i "teroriste") postrojili su se kako bi im ministar Vojske SCG Prvoslav Davinić čestitao na pokazanim rezultatima. Ali, ministra nisu svi srdačno dočekali. Naime, na samom kraju kolone stajali su vojnici sa psima. Životinje, do tada mirne, počele su da laju i kidišu čim se približio ministar. Da li su nešto osetile? Ko će to znati.

Da su naši vojnici, i pored teške ekonomske situacije u VSCG, spremni potvrđuju i kompleksniji zadaci.
Deo terorističke grupe na teritoriji Banjice i Košutnjaka je likvidiran. Pojedinci u bekstvu zahtevaju od vojske da im se da helikopter i prevoz do Aerodroma Beograd ili će na autobuskoj stanici biti bombaških napada sa velikim brojem žrtava. Naši ne žele da rizikuju. Šalju transportni helikopter. Međutim, u isto vreme eksplozija na Železničkoj stanici.

Na desetine mrtvih. Teroristi krše datu reč i specijalci kreću u akciji. Dve "gazele" opkoljavaju transportni helikopter, a avion mig 21 silovito nadleće. Teroristi su primorani na prevremeno sletanje. Uz zvuke mitraljeza stiže naša oklopna jedinica, a sa druge strane trče specijalci. Opkoljavaju helikopter. Opet dim i naravno zločinci likvidirani. Vojnici nisu imali žrtava (samo jedan ranjen). I taman kad se pomislilo da je sve gotovo, na Autobuskoj stanici otet je autobus sa putnicima. Teroristi kreću ka centru Zemuna.

Deo naših specijalnih jedinica prati autobus, a drugi priprema blokadu. Snažnom eksplozijom i dimnom zavesom zaustavljaju vozilo. Počinje upad i likvidacija negativaca. Jedan beži, ali ne daleko. Sustiže ga pas. Sve je bilo kao u američkim filmovima. Samo je nedostajao faktor iznenađenja.

Ova, ali i mnoga druga umeća, pokazale su naše specijalne antiterorističke jedinice. Simuliran je i protivteroristički desant na Ratno ostrvo, u kome su učestvovale i ronilačke ekipe. Pokazivane su borilačke veštine, vežbe sa psima. Pokazano je kako psi ulaze kroz otvor automobila i hvataju teroristu, odnosno kako kreću u akciju kad se začuje pucanj...Svoje znanje pokazali su padobranci iz nekoliko jedinica Vojske i to skokom sa 1.500 metara visine. Pored svega, organizovana je i izložba naoružanja i opreme koju koriste specijalne jedinice, kao što su maske, odela za zimu, šumu, oružje...

U vežbi su učestvovali gotovo svi vidovi Vojske SCG ( rečna ratna flotila, vazdušne snage, kopnene antiterorističke jedinice...), dok je među prisutnima bio ceo vojni vrh, ministar vojni Prvoslav Davinić, zamenik ministra odbrane Vukašin Maraš, načelnik Generalštaba Dragan Paskaš, ali i veliki broj novinara i građana. Inače, general Paskaš je po završetku vežbe uručio zahvalnice medijskim kućama i novinarima koji prate rad Ministarstva odbrane i vojske.

I. Šterić - M. Lađević, Foto: Bojana Terzić


vesti po rubrikama

^društvo

Specijalci Vojske SCG u borbi protiv terorista
Gordana Matković za Glas o penzijama, stanju u penzijskom sistemu, retroaktivnom uplaćivanju doprinosa...
Nestašica "estracita" neophodnog za pacijente sa karcinomom prostate
U Elektroprivrednoj školi u Beogradu uvedena nesvakidašnja praksa, pa srednjoškolci "glume" inspektore
Poreski inspektori nisu zaobišli ni čuveni kiosk brze hrane "Stepin vajat"
Dvoglavo tele odmah ubijeno
Na pruzi Beograd - Bar, u blizini Zlatibora juče ujutru iz šina iskliznula tri vagona brzog voza
 


     


FastCounter by LinkExchange