GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 12. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Na stazi "Žil Vilnev" večeras (18.45, TV 3K) startuje VN Kanade, čuvena po incidentima na samom startu trke

Raj tek posle prvog kruga

Velika nagrada Kanade, koja se vozi na stazi što nosi ime legendarnog Žila Vilneva, oca Žakovog, jedna je od malobrojnih u Formuli 1 u kojoj i nije toliko bitno ko ima najbrži bolid u datom trenutku. Stoga je poznata i po velikom broju incidenata koji su se događali proteklih godina i to, za razliku od Monce, ne u poslednjem, već po pravilu odmah u prvom krugu. Možda zato što autodrom u Montrealu važi i za jednu od najlepših staza, pa je vozačima teže da se usredsrede na vožnju i skrenu pogled sa pejzaža i jezera od kojih zastaje dah...

Kako god, nadajmo se da će nemile scene izostati večeras, kada će u 18.45 startovati trka, prva od dve koje će se voziti u Severnoj Americi (narednog vikenda na programu je trka u Indijanapolisu). U to ime, prvi put još od 1993, najbrži cirkus na svetu dobio je i vozača američkog porekla, obećavajućeg imena - Skoti Spid (na engleskom, "spid" znači brzina) - koji je za sada samo test vozač Red Bula.

Od 1999. godine niko ko se ne preziva Šumaher nije trijumfovao u Kanadi, ali će ove sezone, sva je prilika, biti posve drugačije. Na Mihaela, odnosno na njegov bolid, više se izgleda ne može ozbiljno računati, a Ralf će, sudeći po njegovim skorašnjim izjavama, najverovatnije voziti previše sigurno. Budući da je, posle udesa koji je njegov kolega Raikonen imao u Nirburgringu, previše počeo da razmišlja o tankoj liniji između zida od starih guma u koji se Kimi nedavno zakucao i zida od ne tako mekanog materijala ("plašim se za svoj život na VN Kanade, ne mogu da izbacim iz glave ono što se desilo Kimiju, FIA mora da reaguje").

Tako u prvi plan iznova izbija duel Renoa i Meklarena, odnosno vodećeg Fernanda Alonsa i pomenutog Raikonena.
Na nezvaničnom treningu bolji je bio Španac, koji je odvozao najbrži krug (1.15.582), nešto sporiji bio je njegov kolega iz Renoa Đankarlo Fizikela (1.15.758), a treće vreme je postigao Finac, sa vremenom 1.15.826. Ako sličan poredak bude i večeras na startu (zvaničan trening održan je sinoć), Alonso će imati veliku šansu da stvori još veću prednost na tabeli tekućeg šampionata F1.

- Mislim da je Meklaren u blagoj prednosti u odnosu na nas, imajući u vidu pre svega bolide, ali je Reno uglavnom dobro prolazio u Kanadi do sada, pa mislim da nam se ukazuje dobra prilika da se dodatno odlepimo od konkurenata - izjavio je Alonso. - Ali, da bismo to postigli, veoma je važno da i moj kolega Fizikela sakupi što više poena, što bi pomoglo meni u osvajanju šampionata, ali bi još važnije bilo u takmičenju konstruktora.

A. J.


vesti po rubrikama

^sport

Trajković, Burzanović i Purović uskoro potpisuju za Crvenu zvezdu
Nulom (ne)možemo na SP
Na stazi "Žil Vilnev" večeras (18.45, TV 3K) startuje VN Kanade
Liverpul na krilima mašte
Samson učio od Srba
Ubijen menadžer Kranjčara
 


     


FastCounter by LinkExchange