GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 12. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kelti

Zastrašujući ratnici

Karta antičke Evrope obično izgleda veoma jednostavno, na njoj su ucrtana samo dva naroda - grčki i rimski. Ipak, nije evropski kontinent severno od Alpa i Dunava bio nenaseljen. Naprotiv, mnogi narodi živeli su na ovim prostorima, a prvi Indoevropljani koji su ih naselili bili su Kelti. Ovaj veliki narod koji i danas postoji (ali na mnogo manjem prostoru nego nekad) nije imao svoju državu, to je pre bila grupa plemena koja je imala zajednički jezik i slične običaje i religiju. Ipak, ostavili su veliki trag u istoriji.

Prve kulture

Prvi pojam Kelta u izvorima potiče iz 517. godine pre Hrista i dela Grka Hekateja. Ipak, u tom spisu nema mnogo opisa ovog naroda pošto je to doba kraja njihove prve i rađanja druge kulture. Njihova istorija u Starom veku obično se deli na doba Halstata i La Tena, prema nazivima naselja u švajcarskim Alpima pored kojih su pronađeni najraniji ostaci.

Upravo ovaj deo Evrope je postojbina naroda koji poznajemo po imenima Kelti ili Gali i koji je kasnije naseljavao prostor od severne Britanije do Male Azije. Doba njihovog stupanja na istorijsku scenu je doba La Ten kulture. Ono počinje krajem petog veka pre Hrista i traje sve do Cezarovih osvajanja Galije.

Silazak na jug

Društvo

Keltsko društvo bilo je podeljeno na kaste. Najviša klasa bili su plemići, ratnici. Oni su bili i vladari. Ipak, za njima ni malo ne zaostaje klasa druida. Oni su bili sveštenici, lekari, ali i upravljači. Najlošiji je bio položaj slobodnih seljaka koji su zavisili od ostale dve klase.

Jedan Kelt, Helik, došao je u Italiju i godinama je živeo u Rimu gde je bio cenjeni zanatlija. Kada se vratio među svoje sunarodnike i doneo vino i suve smokve, oni su bili oduševljeni. Priče o bogatstvu južnih zemalja naterale su ih da napuste prenaseljenu postojbinu i krenu preko Alpa. Krajem petog i početkom četvrtog veka pre Hrista oni silaze u dolinu reke Po i odatle proteruju Etrurce i upuštaju se u borbe sa Italicima.

Ovi varvari, prema opisima rimskih istoričara, bili su nešto do tada neviđeno. Sama pojava njihovih ratnika zastrašivala je protivnike: bili su visoki i mišićavi, a kosa im je bila neverovatno gusta, kao konjska griva. Neki su brijali i bradu i brkove, drugi, pak, posebno oni višeg ranga, puštali su duge brkove. Nosili su bronzane kacige sa različitim figurama, pa čak i rogovima. Neki su imali i oklop, ali je većina njih volela da u borbu uleće gola. Njihova tetovirana tela još više su unosila nered u protivničke redove. Posle pobede odsecali su glave i čuvali ih u kedrovom ulju kao trofeje.

Sukob s Rimom

Plemena koja su došla u dolinu reke Po opsela su etrurski grad Kluzij i stanovnici su pozvali u pomoć mladu imperiju - Rim. Kada je jedna rimska delegacija predvođena Fabijem Piktorom došla do Kluzija, keltske vođe su zaključile da su oni hrabri ljudi. A pošto su pokušali da pregovaraju a ne da ratuju, Kelti su odlučili da sklope mir sa njima i da im dopuste da posmatraju bitku protiv Etruraca. Ipak, Rimljani nisu mirno posmatrali boj, Kvint Fabije je čak ubio jednog od plemenskih starešina. Zbog toga su divlji ratnici sa severa tražili od Senata da im predaju sve članove porodice Fabija.

Popularnost fabijevaca dovela je do toga da Rimljani ne samo ne pristanu na zahtev, već da dvojicu članova ove porodice postave za konzule. Ovo je bila smrtna uvreda za Kelte i oni su napali Rim. Pobedili su u borbi kod rečice Alije, a pre nego što su se rimske trupe vratile u grad, Kelti su ga osvojili i spalili. Sve osim kapitolske tvrđave koja je, prema legendi, spašena tako što su Junonine guske probudile branioce.

Ovaj poraz Rima bio je težak i stanovnici grada na sedam brežuljaka morali su da plate veliki otkup. Prilikom merenja zlata keltski vođa Breno uzviknuo je: "Vea Victis" (teško pobeđenima).

A. Ivanović


vesti po rubrikama

^civilizacija

Kelti: Zastrašujući ratnici
Legende Bušmana: Izdajnici tajne života
Pronađena statua faraona Neferhotepa
      


FastCounter by LinkExchange