GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 8. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"U Vilovome dolu" Rajka Petrova Noga

BEOGRAD - U Zavodu za udžbenike danas je predstavljena knjiga izabranih i novih pesama Rajka Petrova Noga "U Vilovome dolu", kojom, kako je ocenjeno, autor još jednom potvrđuje svoje visoko mesto u savremenoj srpskoj poeziji.

Priređivač knjige Dragan Hamović smatra da je Nogo i u ovoj knjizi najpre tihi i elegični pesnik sopstvenog udesa u čijem se pesničkom iskazu prožimaju individualno i iskustvo kolektiva.

Po oceni recenzenta Milosava Tešića, naslovljena zavičajnom, zavetno-zaštitnom toponimijom, knjiga je stekla gotovo kanonski status. U odlomcima novih pesama"razapelo se celo Nogovo pesničko biće - lirsko, epsko, nostalgičko i melanholičko, stvarnosno i metafizičko", kaže on.

Zahvalivši svima koji su doprineli izdanju knjige, Nogo se osvrnuo na novo u njoj, odlomak Ječam i kaloper, deo istoimene još neobjavljene poezije u prozi. On je otkrio da četvrta strofa "spolja proznog, a iznutra poetskog" zapisa, koje nema u knjizi, glosira odeljak iz knjige Tomasa Vulfa "Pogledaj dom svoj anđele". To je, u stvari, priča o mom rodnom mestu, mom ranom bolu, koji istorija pozleđuje, objasnio je on.

Nogo je napomenuo da to što su knjigu zajedničkim snagama izdali beogradski Zavod za udžbenike i istoimeni u Srpskom Sarajevu svedoči o tome da je duhovni prostor jedinstven, bez obzira na to gde su granice.


vesti po rubrikama

^kultura

Slikar Miloš Šobajić o umetnosti, fakultetu čiji je dekan, gradu u kom živi...
Objavljena još dva toma Sabranih dela Danila Kiša u Prosveti
Intelektualni striptiz u Jugoslovenskom dramskom pozorištu
Izložba "Krst čuvar" u Muzeju Andreja Rubljova
"U Vilovome dolu" Rajka Petrova Noga
Večeras u velikoj dvorani Centra "Sava" počinje Revija azijskog filma
Konkurs za nagrade "Ulaznice"
 


     


FastCounter by LinkExchange