GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 8. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Intelektualni striptiz u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

Deset početaka i jedan kraj

BEOGRAD - Sena Đorđević, glumica, Siniša Ilić, vizuelni umetnik, i Bojan Đorđev, režiser, predstaviće u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, na sceni Studio, pozorišni performans nastao kao završetak istraživačkog projekta rađenog tokom 2004. godine na Akademiji Schloss Solitude iz Štutgarta. Prvo izvođenje bilo je sinoć u 20.30, a dva naredna igraju se večeras i sutra u isto vreme.

- Pokušali smo da na sceni spojimo naše tri profesije i da na njoj sukobimo tri načina govora. Tako da publika može da vidi sve troje, mada sa na sceni najviše bavimo glumicom. Cilj nam je bio da proizvedemo predstavu koja će da bude podjednako zanimljiva i pozorišnoj publici, ali i onoj koja inače ne voli pozorište - objasnio je Bojan Đorđev.

Deset dana pre predstave flajerima i imejlovima "buduća" publika je obaveštavana o sajtu na kome mogu da pogledaju deset fotografija, kako Đorđev kaže, iz nepostojećih, a mogućih predstava Sene Đorđević. Tamo je imala priliku da, prema svom senzibilitetu, glasa za najintrigantniju fotografiju koja kasnije, kada se zbroje rezultati glasanja, određuje performans koji će da bude prikazan u njihovom gradu. Na isti način predstave su već igrane u Nemačkoj i Hrvatskoj.

- Zato kažemo da naša predstava ima deset početaka i jedan te isti kraj - striptiz je uvek striptiz. Nama je upravo najzanimljivije da čekamo rezultate glasanja. Izbor nam ujedno govori i o socijalnom i društvenom profilu lokalnog stanovništva. Posle nekoliko izvođenja i sami smo bili začuđeni koliko je velika mogućnost manipulacije slikom - dodaje Saša Ilić, ujedno najavljujući Novi Sad i LJubljanu kao sledeće destinacije.

Realizaciju ovog projekta u SCG pomogli su Grad Beograd - Gradska uprava, Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

B. B.


vesti po rubrikama

^kultura

Slikar Miloš Šobajić o umetnosti, fakultetu čiji je dekan, gradu u kom živi...
Objavljena još dva toma Sabranih dela Danila Kiša u Prosveti
Intelektualni striptiz u Jugoslovenskom dramskom pozorištu
Izložba "Krst čuvar" u Muzeju Andreja Rubljova
"U Vilovome dolu" Rajka Petrova Noga
Večeras u velikoj dvorani Centra "Sava" počinje Revija azijskog filma
Konkurs za nagrade "Ulaznice"
 


     


FastCounter by LinkExchange