GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 8. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Objavljena još dva toma Sabranih dela Danila Kiša u Prosveti

Jači od osporavanja

Mihajlo Pantić: Kiš je, bez sumnje,jedan od najznačajnijih srpskih i južnoslovenskih pisaca druge polovine dvadesetog veka. A sve ostalo se može tumačiti na ovaj ili onaj način

Knjige Danila Kiša "Rani jadi" i "Grobnica za Borisa Davidoviča" objavljene su juče u okviru projekta izdavanja Sabranih dela Danila Kiša u "Prosveti". Do sada su objavljene knjige "Mansarda" i "Enciklopedija mrtvih", a Sabrana dela u 15 tomova objavljivaće se ritmom od tri knjige godišnje. "Prosvetina" Sabrana dela urađena su prema "Bigzovom" izdanju iz 1995. godine, za prvih deset tomova redakciju je uradio sam pisac, dok je poslednjih pet tomova priredila Mirjana Miočinović. U prostorijama "Prosvete" ovim povodom govorio je profesor i književnik Mihajlo Pantić.

- Danilo Kiš je pisac koji ovih dana prolazi kroz fazu svoje druge kanonizacije. On je, takođe, pisac čiju sedamdesetogodišnjicu rođenja proslavljamo ove godine. To će biti obeleženo na najrazličitije načine, ali smatram da je najvažnije da opet imamo Kišova dela predstavljena na način dostojan kvaliteta i vrednosti tog pisca - rekao je Pantić i dodao da sama frekvencija kritičkih naslova koja prate njegovo delo govore koliko je sam Kiš sada postao probni kamen srpske i evropske književne kritike. Sedamdesetih i osamdesetih tu poziciju u našoj kulturi zauzimao je Ivo Andrić, a sada se paradigma promenila, pa je tu poziciju zauzeo Danilo Kiš.

- Moglo bi se do unedogled razgovarati zašto je Kiš osvojio tako visoku poziciju, a ja mislim zato što je on, bez sumnje, jedan od najznačajnijih srpskih i južnoslovenskih pisaca druge polovine dvadesetog veka. A sve ostalo se može tumačiti na ovaj ili onaj način, uz afirmaciju ili osporavanje, što takođe prati Danila Kiša. Zato sam i rekao da Danilo Kiš ovih dana prolazi kroz drugu fazu kulturne kanonizacije svog dela. Znate već, bio je osporavan za života i izdržao je ta osporavanja superiorno. Posle njegovog odlaska sa životne scene, prirodno je i nužno da je prošao kroz različite tipove osporavanja, ali je Kišovo delo uvek izlazilo sve nedvosmislenije kao kulturna činjenica prvog reda ove književnosti. Što Krleža reče: "Vrede samo oni spomenici koji su rušeni tri puta" - rekao je Pantić.

On je još dodao da su nas ova Sabrana dela osvedočila u činjenici da je Kiš od pozicije elitnog pisca, koju je imao za života, postao izuzetno čitan pisac.
- Izuzimajući "Grobnicu za Borisa Davidoviča" Kiš je bio čitan kao svi elitni pisci. NJegova publika nikada nije bila populistički predimenzionirana. Bio je pisac za druge pisce, sa tačnom merom i jasnom pozicijom u ovoj kulturi. Ali se posle Kišovog odlaska desilo da je postao čitan pisac. Kako i zašto se to dogodilo, to je takođe ozbiljno pitanje, jer ova i ne samo ova vrsta kulture favorizuje tip književnosti koja nema ovakvo intelektualističko i kulturno zaleđe. U svetskoj unifikaciji estetike i književne ponude, gde se u knjižarama od Meksika do Bugarske mogu pronaći samo Koeljo ili Trejsi Ševalije, pitanje je gde smestiti ovakve pisce kao što je Kiš - rekao je Pantić.
Iz "Prosvete" za septembar najavljuju i peti tom Sabranih dela, polemičku knjigu "Čas anatomije".

T. Čanak


vesti po rubrikama

^kultura

Slikar Miloš Šobajić o umetnosti, fakultetu čiji je dekan, gradu u kom živi...
Objavljena još dva toma Sabranih dela Danila Kiša u Prosveti
Intelektualni striptiz u Jugoslovenskom dramskom pozorištu
Izložba "Krst čuvar" u Muzeju Andreja Rubljova
"U Vilovome dolu" Rajka Petrova Noga
Večeras u velikoj dvorani Centra "Sava" počinje Revija azijskog filma
Konkurs za nagrade "Ulaznice"
 


     


FastCounter by LinkExchange