GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 5. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sinoć su laureatima uručene nagrade jubilarnog 50. Sterijinog pozorja u Novom Sadu

Bez najbolje predstave

Sterijina nagrada za režiju pripala Karin Bajer, za komad "God Save America" Biljane Srbljanović, koju je izveo bečki Akademietheater am Burgtheater

Žiri 50. Sterijinog pozorja u Novom Sadu, koje je završeno sinoć, nije dodelio nagradu za najbolju predstavu, dok je Sterijina nagrada za režiju pripala Karin Bajer, za komad "God Save America" Biljane Srbljanović, koju je izveo bečki Akademietheater am Burgtheater, javlja SEEcult.org.

Sterijinu nagradu za tekst savremene drame dobio je Uglješa Šajtinac za "Hadersfild", u režiji Aleks Čizholm, u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje dodeljena je Nebojši Glogovcu za ulogu Ivana i Goranu Šušljiku za ulogu Raše u predstavi "Hadersfild", Regini Fric za ulogu Mafi u predstavi "God Save America" i Mihailu Janketiću za ulogu Čika Dragog u predstavi "Smrtonosna motoristika" Aleksandra Popovića, u režiji Egona Savina i izvođenju Ateljea 212 iz Beograda.

Nagrada iz Fonda "Dara Čalenić-Petrić i Vladimir Petrić" za najbolju mladu glumicu i najboljeg mladog glumca dodeljena je Dubravki Kovjanić za ulogu Duke Sujić u predstavi "Svinjski otac" Aleksandra Popovića, u režiji Egona Savina i izvođenju Kruševačkog pozorišta, kao i Nebojši Milovanoviću za ulogu Steve Vasiljevića u istoj predstavi.

Specijalna Sterijina nagrada za adaptaciju i postavku dodeljena je Savinu i Jeleni Popadić za predstavu "Svinjski otac".
Sterijina nagrada za kostimografsko ostvarenje dodeljena je Angelini Atlagić za predstavu "Nedozvani" Momčila Nastasijevića, u režiji Jovana Ćirilova, u produkciji Centra za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda. Za scenografsko ostvarenje nagrađen je Tomas Drajsigaker za predstavu "God Save America". Za originalnu scensku muziku nagrađeni su Zoran Erić i Vladimir Pejković za muziku u predstavi "Smrtonosna motoristika".

Žiri 50. Sterijinog pozorja, koji su činili kompozitorka iz Beograda Isidora Žebeljan (predsednik), arhitekta Radivoje Dinulović iz Beograda, glumica Gordana Đurđević-Dimić iz Novog Sada, reditelj i dramaturg Dino Mustafić iz Sarajeva, dramski pisac i profesor Veljko Radović iz Beograda, video je od 26. maja osam predstava u takmičarskom programu nacionalne drame, od kojih su dve bile u izvođenju stranih pozorišnih kuća.

Sterijine nagrade za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture dobili su ove godine reditelj Egon Savin, teatrolog iz Beograda Mirjana Miočinović, scenograf iz Beograda Vladimir Marenić, glumica iz LJubljane Milena Zupančić i dramski pisac iz Skoplja Goran Stefanovski.

Sterijinu nagradu Okruglog stola 50. pozorja za najbolju predstavu dobio je komad "God Save America".
Sterijina nagrada za novinsku pozorišnu kritiku o predstavama u takmičarskom programu 49. pozorja, zajednička nagrada Sterijinog pozorja i novosadskog dnevnog lista Dnevnik, dodeljena je pozorišnom kritičaru iz Novog Sada Darinki Nikolić za tekst kritike "Istorija ili travestija" o predstavi "Lažni car" Mirka Kovača, u adaptaciji i režiji Branislava Mićunovića, u izvođenju Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice, objavljena u Dnevniku.

Žiri za dodelu te nagrade činili su beogradski pozorišni kritičar Feliks Pašić, novinar iz Novog Sada Nina Popov i pozorišni kritičar Ivan Medenica, selektor Pozorja.
Na 50. pozorju naglasak nije bio na najnovijim ostvarenjima nacionalne drame, jer se u poslednjih godinu dana, prema oceni Medenice, nije pojavilo dovoljno značajnih novih komada.

Program "Krugovi", koji je bio posvećen novoj drami sa prostora bivše Jugoslavije, obuhvatio je pet predstava pozorišta iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Makedonije i Srbije. Reč je o predstavama "Hodnik" autora i reditelja Matjaža Zupančića (SNG LJubljana), "Džez" Filipa Šovagovića, u režiji Ivice Buljana (Hrvatsko narodno kazalište Ivan pl. Zajc iz Rijeke), "Na drugoj strani" Dejana Dukovskog, u režiji Slobodana Unkovskog (Dramski teatar Skoplje), kao i komadu "Pobuna u Narodnom pozorištu" autora i reditelja Harisa Pašovića, u izvođenju Narodnog pozorišta Sarajevo. Izvedena je i predstava "Dvije" hrvatske spisateljice Tene Stivičić, u režiji Snježane Banović iz Zagreba, koja je postavljena na sceni Ateljea 212 iz Beograda.

Na zatvaranju Pozorja izvedena je najznačajnija predstava iz prethodne godine, koja nije nastala na domaćem dramskom tekstu, a to je "Pseći valcer" JDP-a koji je, prema tekstu Leonida Andrejeva, režirao Dejan Mijač.


vesti po rubrikama

^kultura

Slikarka Natalija Živković najavljuje intrigantan performans
Straže pred Metelkovom!
Sinoć su laureatima uručene nagrade jubilarnog 50. Sterijinog pozorja u Novom Sadu
Saša Radonjić, književnik i urednik "Solarisa", o izdavaštvu, knjigama na kioscima, hitovima Dena Brauna...
 


     


FastCounter by LinkExchange