GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 5. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Slikarka Natalija Živković najavljuje intrigantan performans

Prst u oko uštogljenosti

Ko je klasičar, tradicionalista, a još ne voli žene i punč, bolje i da ne dolazi. Ili, ako već dođe, neka bude spreman na "padanje u nesvest"

NIŠ - Akademska slikarka Natalija Živković, koja se uporedo bavi i umetničkom fotografijom, kao i vizuelnim multimedijalnim radovima, večeras i sutra u "Salonu 77" u niškoj Tvrđavi predstaviće svoj perfomans "Žena" - spoj slikarstva, književnosti i teorije recepcije. Sličnim projektima Natalija Živković tokom leta će se predstaviti u Nici, Monte Karlu, Palma de Majorki i Beču, a na jesen i u Beogradu.

- Vratila sam se ponovo u rodni grad, nakon što sam se sličnim, ali manjim, performansom predstavila pre sedam godina. Mislim da ću ovim što spremam u Tvrđavi razbiti učmalost i dosadu koji vladaju u kulturi Niša i napraviti događaj koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ne očekujem samo pohvale, već i pljuvačinu. LJudi su, nažalost, navikli da dolaze na izložbe na čijim otvaranjima neko nešto patetično kaže, slike već vise na zidu, onda se malo aplaudira, ponešto popije (ako ima sponzora) i razlaz. Na izložbe te vrste kasnije dođu slučajni ili namerni ljubitelji slikarstva i to je sve - kaže za Glas Natalija.

Ženski aduti

"Zbog one tanane veze između nje i prirode, žena je višestruko sposobna za intuitivno spoznanje, jer ona prirodno teži ka egzistenciji, dok muškarac teži ka esenciji. Žena u sebi nosi i moć darivanja i obnavljanja života, čime na najbolji način osvaja svet prirodnim putem. A tamo gde život počinje da stvara katalog mana, ona stvara katalog vrlina, uspostavljajući neophodnu ravnotežu"-deo je naracije Mirjane Bečejski, koja će pratiti perfomans.

Objašnjavajući ono što će se dešavati u "Salonu 77", Natalija Živković, koja očigledno voli da bude provokativna i ne pristaje na klišee, kaže da će njen performans večeras i sutra moći da vidi ograničen broj ljudi.
- Sve će se događati u salonu i ispred, gde će biti postavljen punč-bar. Unutra će biti 44 moje slike podeljene u 11 spektralnih boja. Uz svaku kompoziciju biće i devojke obučene u istom tonu i u razrađenom scenskom pokretu. Sve to pratiće i posebno naštimovana igra svetlosti, a na svakih dvadesetak minuta ponavljaće se tekst koji će govoriti profesor književnosti i istoričar umetnosti Mirjana Bečejski.

Dve večeri, počev od 19 sati do pred ponoć, u Salon će moći da uđu samo po četiri posetioca, za koje će gledanje performansa trajati sedam do deset minuta, a onda sledeća grupa i dok ima zainteresovanih, ili koliko bude "moglo da ih stane" u toku dve večeri, objašnjava Natalija Živković.

Punč-bar ispred salona biće takođe scenografski osmišljen, uz podijum na kojem će svoje nove kolekcije predstaviti niški butici "Žurnal" i "Pronto". Ko je klasičar, tradicionalista, a još ne voli žene i punč, bolje i da ne dolazi. Ili, ako već dođe, neka bude spreman na "padanje u nesvest" jer ovim performansom želim da gurnem prst u oko uštogljenosti, poručuje autorka performansa "Žena".

M. Doderović


vesti po rubrikama

^kultura

Slikarka Natalija Živković najavljuje intrigantan performans
Straže pred Metelkovom!
Sinoć su laureatima uručene nagrade jubilarnog 50. Sterijinog pozorja u Novom Sadu
Saša Radonjić, književnik i urednik "Solarisa", o izdavaštvu, knjigama na kioscima, hitovima Dena Brauna...
 


     


FastCounter by LinkExchange