GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 5. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Treći svet kao jedini stvarni konzument klasičnih Diznijevih stripova

Model živine za čerupanje

Ovog meseca u Srbiji je izašao prvi broj Miki Mausa. Nismo ni verovali da tranzicija može proći bez Miki Mausa. U radikalno izmenjenom istorijskom kontekstu, buržoaska ideologija ostaje nesposobna da stvori išta približno Miki Mausu, personifikaciji svih reakcionarnih vrednosti koje brane Diznijevi stripovi. Čak ni transkapitalizam ne može opstati bez iluzije tradicije, ali tradicije u kojoj je iskorenjena svaka nacionalna komponenta. A Miki Maus je odavno inventar kolektivno nesvesnog, bolje reći globalno nesvesnog.

Iako se američka ekonomija beznadežno bori sa recesijom, CEO direktori Diznija uspevaju da zarade "minimum" od 75 miliona dolara godišnje. Godišnja zarada korporacije Dizni premašuje dve milijarde dolara! Međutim, danas je jedini stvarni konzument klasičnih Diznijevih stripova Treći svet jer Diznijeve ikone retardiranog patriotizma i nemaskirane pro-imperijalističke logike odavno ne zanimaju decu Zapada. A to je preko milijardu čitalaca!

Ko je Dorfman?

Ariel Dorfman (1942) je borac za ljudska prava, dramaturg i esejista. Prognan od Pinočeove vojne hunte 1973. godine, Dorfman je postao univerzitetski profesor u Severnoj Karolini. U svojim esejima dao je snažan uvid u mehanizme korporacijske kulture i iskušenja emigrantskog života.

Svako ko pokušava da razume drastične promene nastale u ideologiji masovne kulture mora pročitati knjigu "Kako čitati Paju Patka", briljantan primer dekonstrukcije utilitarizma. Još 1972. godine čileanski marksisti Ariel Dorfman i Arman Matelart u svom pamfletu "Kako čitati Paju Patka" Diznijeve stripove proglasili su propagandom dizajniranom da omogući dalju eksploataciju zemalja Trećeg sveta. Dorfman, pristalica Salvadora Aljendea, nekako je uspeo da preživi američku "Operaciju Kondor" koja je na vlast dovela generala Pinočea. Pinočeov režim demonstrativno je spalio sve primerke knjige "Kako čitati Paju Patka", a Dorfman je emigrirao u SAD.

"Dok god Paja Patak predstavlja poželjni identitet člana kolektiva, imperijalizam može da spava mirno! Pajina pasivno-agresivna priroda i trajna nesposobnost da promeni bilo šta u svom životu - počev od svog nedostižnog životnog uzora strica milijardera Baje Patka - čine ga perfektnim konzumentom. Model živine za čerupanje. Idealna žrtva koja slavi svog dželata. Iako spava na milijardama i kupa se samo u kadi punoj zlatnika, Pajin stric Baja Patak se na kraju svakog stripa pokazuje kao čovek-patka mekog srca, nesposobna da profitira iz tuđe bede. Zauzvrat, urođenici mu uvek poklanjaju sve svoje blago. Kolonizator kakvog samo možete poželeti?"

Dorfman i Matelart poentiraju kako je tipična američka ksenofobija u Diznijevim stripovima potcrtana obaveznim "šalama", kao ona kad sestrić Gaja kaže "On je dobio azijski grip! ", a Paja uzvraća "Uvek sam govorio da ništa dobro ne može doći iz Azije! " Knjiga "Kako čitati Paju Patka" dokumentuje svu enormnost Diznijevih propagandnih kampanja u Latinskoj Americi. Da li pukom koincidencijom, tek šezdesetih izlazi serija stripova u kojima Pajini sestrići Raja, Gaja i Vlaja putuju u Vijetnam da bi sprečili revoluciju!

Dorfman potkrepljuje svoje teze odlomcima iz stripova u kojima se revolucionari redovno portretišu kao izdajnici, a oligarsi kao heroji. Hegel i Marks su lešinari, a Če Gevara i Fidel Kastro psi. Slučajno? Nimalo. Posle manifestne propasti marksizma, koja je rezultirala osiromašenjem miliona i potpuno nepotrebnim žrtvama, Baja Patak teško da ikome može izgledati simpatično - osim novoj sirotinji sveta! Kapitalizam ili smrt - u čemu je razlika?

Posle 78 godina, Miki Maus je zarobljenik kontradikcija - od borca za pravdu do zaštitnog znaka defetizma! Ova ikona imperijalističke ideologije i dalje se tretira kao privatno vlasništvo korporacije. Nikakvo neautorizovano korišćenje ne dolazi u obzir, čak ni kada su u pitanju kulturološke rasprave. Od 1975. godine Dizni uspešno sabotira svaku distribuciju Dorfmanove knjige u SAD, iako je Dorfman odavno profesor na Djuk univerzitetu u Severnoj Karolini. Dorfmanova knjiga, prevedena na 14 jezika i objavljena u 22 zemlje, još uvek je zabranjena u Americi.

S. Đ. M.


vesti po rubrikama

^glasno

Treći svet kao jedini stvarni konzument klasičnih Diznijevih stripova
Uz najavu koncerata "Lajv 8" u pet svetskih gradova
Kalendar ...
 


     


FastCounter by LinkExchange