GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 5. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ministar finansija priznao da nas očekuje dvocifren rast cena u 2005.

Đukić: Inflacija će dostići 15 procenata

Dinkić: Povukli smo poteze koji će uticati da kretanje inflacije bude
minimalno

BEOGRAD - Ministar finansija Mlađan Dinkić priznao je da će ovogodišnja inflacija preći projektovanu stopu od 9,1 odsto "za nekoliko procenata". "Ove godine će inflacija biti nešto veća, to je sada potpuno jasno. Međutim, povukli smo poteze koji će uticati da kretanje inflacije bude minimalno. Narodna banka Srbije povećala je obavezne rezerve, a s druge strane, mi smo smanjili javnu potrošnju, zabeležili suficit u budžetu od milijardu i 800 miliona dinara. Međutim, dugoročni izvor za makroekonomsku stabilnost je svakako veći izvoz i smanjenje deficita tekućeg računa platnog bilansa, što ćemo uspeti ove godine", kaže Dinkić.

SAD koče ulazak u STO

Usvajanje Studije o izvodljivosti za priključenje Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji, samo je niz nagomilanih obaveza koje će stanovnici SCG morati da ispune, dodao je on. Đukić je naglasio da "nije beznačajno" što još uvek nisu ukinute sankcije Sjedinjenih Američkih Država iz januara ove godine, jer se između ostalog, koči proces prijema SCG u Svetsku trgovinsku organizaciju.

- Inflacija u Srbiji verovatno će dostići do kraja godine 15 odsto, kada će evro "probiti psihološku granicu" i vredeti 90 dinara, tvrdi stručnjak Instituta ekonomskih nauka Petar Đukić. Đukić je, na prezentaciji kvartalnog broja "Mesečnih analiza i prognoza", rekao da prognoze privrednih kretanja do kraja godine idu u pravcu daljeg jačanja inflatornih pritisaka, bežanja gotovog novca u devize i porasta devizne štednje, kao posledice pada poverenja u dinar.

Kako tvrdi Đukić, sve veće nepoverenje u nepopularne mere makroekonomske politike, dovešće u pitanje održavanje mukom postignute konvertibilnosti dinara. On je rekao i da bi bilo "perfektno da se inflacija u ovoj godini zaustavi na prošlogodišnjih 13,7 odsto", jer bi se barem sprečio njen porast i istakao da u što skorijem periodu, Vlada Srbije mora da preduzme mere za obuzdavanje prekomernog rasta cena.

- Strahoviti udar majskog poskupljenja poljoprivrednih proizvoda i poskupljenje hrane u troškovima života, pokazuju da ove godine treba očekivati da poljoprivreda bude faktor makroekonomske nestabilnosti - istakao je on.

Stručnjak IEN-a je naveo da se cene u poslednjih šest meseci kreću "neprihvatljivo iznad svih zvaničnih projekcija", zbog čega nema šanse da se inflacija obori na neophodnih 0,3 odsto mesečno, koja bi dovela do ostvarenja planiranog rasta cena u 2005. od 9,1 odsto.

Prolongiranje aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, kako je rekao Đukić, u suštini znači stezanje kaiša i prihvatanja obaveze da se izvoz godišnje poveća za 25 odsto. Privredna kretanja Srbije u prvom kvartalu ove godine, obeležila je prema rečima stručnjaka IEN-a, borba protiv inflacije, za koju su mnogi smatrali da je rešen problem još 2003. godine, prenosi Beta.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Ministar finansija priznao da nas očekuje dvocifren rast cena u 2005.
Na Aerodromu "Beograd" postavlja se šest staklenih avio-mostova
 


     


FastCounter by LinkExchange