GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 5. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dinastija Nanda

Zlatna imperija

Indija je oduvek privlačila osvajače sa zapada. NJene kraljevine pokušali su da osvoje još persijski carevi. I osvojili su neke delove, ali nikada nisu stigli do samog indijskog potkontinenta i kraljevine Magadhe. Čak ni Aleksandar Makedonski, jedan od najvećih osvajača, nije uspeo da pokori sve ono što je želeo. U doba njegovih pohoda, Indijom je vladala moćna vojnička dinastija Nanda sa impresivnom armijom. Ipak, zbog odluke svojih vojnika da se vrate, Aleksandar se nije sukobio sa njima.

Bez porekla

Kraljevina Magadha bila je jedna od najvećih u Indiji. Mnoge dinastije su se smenjivale, ali ovo kraljevstvo je jačalo sa svakom od njih. Šišuanga dinastija kratko je bila na vlasti, svega pola veka. A onda se pojavljuje Mahapadma Nanda, uzurpator.

Ko je on, nije poznato. Legende se ne slažu: prema jednoj on je vanbračni sin poslednjeg vladara dinastije Šišuang i seljanke, prema drugoj sin berberina i kurtizane. U svakom slučaju, imao je nezapaženo poreklo i da nije bio izuzetno sposoban i spreman na sve, teško da bi se uzdigao do trona. A uspeo je. Istakao se kao vojnik, postao je vojskovođa i, uprkos čvrstom kastinskom sistemu, osvaja presto i od ogromne Magadhe pravi još moćniju i veću državu.

Jačanje države

Nande se smatraju osnivačima Indije. Oni su stvorili ogromnu armiju, moćniju od svih susednih. Sam broj vojnika bio je dovoljan da zaplaši svakoga ko je želeo da im se suprotstavi: 20.000 konjanika, 200.000 pešaka, 2.000 borbenih kola i 3.000 slonova. Zato je Mahapadma, popularan i nasilan kralj, i mogao da napadne susede. U nekoliko velikih pohoda uspeo je da osvoji jugoistok Indije, kao i oblasti na zapadnoj obali, delove Himalaja i Kašmira i zemlju Avanti. Stiže i do juga Dekana, a Magadha postaje još moćnija. Država bez premca na ovom potkontinentu.

Mnogi indijski izvori opisuju kako je Mahapadma, kao pripadnik kaste šudra ubija sve kšatrije. On je pobedio Ikšvahus, Pančalas, Kasis, Harhajas... i istrebio njihove porodice.

Mahapadma je dugo vladao - sve do svoje smrti u osamdeset i osmoj godini. Posle njega na tronu se smenjuje njegovih osam sinova koji vladaju kratko.

Organizacija

Nande su prve skupljale porez po nekom ustaljenom sistemu, pa je njihovo bogatstvo bilo poznato širom tadašnjeg sveta. U mnogim spisima se tvrdi da je Mahapadma bio toliko bogat da je mogao da podeli svoje blago stanovnicima kraljevstva i svi bi postali prilično bogati. Ali, koji kralj još deli svoj novac? To nije učinio ni on. Većina zlata i srebra korišćena je za stvaranje vojske.
Naravno, ne samo to. Nije Magadha u doba Nande bila država samo vojnika. Počinje izgradnja velikih kanala i stvara se ogroman i razgranat irigacioni sistem, a postoje i rezervoari za skladištenje vode. Državni činovnici merili su padavine i zemlja prvi put dobija agrarni karakter. Kuje se i srebrni novac.

Kraj dinastije

Tridesetih godina četvrtog veka pre Hrista pojavljuju se novi osvajači.
Kada je Čandragupta kao dečak video vojsku Aleksandra Makedonskog kako pobeđuje Indijce, bio je oduševljen taktikom koju su Grci pokazali. Ipak, ono što mogu stranci, Indijci mogu mnogo bolje, verovao je on. Uz pomoć Čanakije, nekadašnjeg savetnika osnivača dinastije Nanda, on stvara ogromnu vojsku uvežbanu po principu makedonskih falangi i rešava da osvoji celu Indiju.
Dhana Nanda je bio osmi sin Mahapadme. On nije bio previše opterećen državnim pitanjima. Više ga je zanimalo uživanje, a vlast je prepustio savetnicima.

Čandragupta i Čanakija napali su Magadhu, ali prvi pohod bio je bezuspešan - impresivna armija Nanda bila je gotovo nepobediva. Onda napadaju na teritorijama koje su kraljevi ove dinastije tek osvojili i na kojima je njihova vlast bila slaba. Tada pobeđuju u nekoliko bitaka i 321. godine pre Hrista ubijaju Dhana Nandu, a kralj postaje Čandragupta Mauri, mladi avanturista koji će stvoriti veliku imperiju.

A. Ivanović


vesti po rubrikama

^civilizacija

Dinastija Nanda :Zlatna imperija
MITOLOGIJA :Iz krvi Haosa
ARHEOLOGIJA : Žrtve egipatskih vladara
      


FastCounter by LinkExchange