GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 4. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zakupci tezgi na jagodinskom buvljaku neće da poštuju zakon

Siromašni štite švercere

Od 500 zakupaca tezgi na jagodinskoj Šarenoj pijaci, registrovano samo 17 radnji

JAGODINA - Jedan od mnogobrojnih produkata Miloševićeve desetogodišnje vladavine su i popularne buvlje pijace, koje su u njegovo vreme nicale po Srbiji. Šverc-komerc, siva ekonomija, prodaja robe bez porekla izgleda da su se osladili zakupcima tezgi i na jagodinskom buvljaku.

Kada je država rešila da se izbori za legalnu trgovinu, nastao je problem. Pijačari ne žele da uvedu fiskalne kase niti da im neko kontroliše promet. Oni su se ujedinili u nameri da se izbore za dosadašnji povlašćen položaj u odnosu na vlasnike i zakupce lokala koji uredno plaćaju porez i zaposlene.

I šta bi oni drugo nego da traže sastanak sa predsednikom opštine i predstavnicima Tržišne inspekcije kako bi se izjadali da jedva sastavljaju kraj s krajem i da će "svoje parče betona" braniti decom i familijom. Nemaju oni ništa, kažu na juče održanom sastanku, protiv legalizacije, ali po nekim njihovim uslovima i bez uvođenja fiskalnih kasa.

- Na pijaci radim već deset godina i dosta mi je da nedefinisanog statusa, jer ne znam da li sam socijalni slučaj ili kriminalac. Želim da imam radni staž, socijalno i sve beneficije zaposlenih. Međutim, pod ovim uslovima, to je nemoguće. Hoćemo paušalni porez, slobodno raspolaganje novcem, bez kasa, slobodno utvrđivanje visine socijalnog osiguranja, ukidanje svih akcija dok traju pregovori i umerene kazne - izjavio je Vladan Petrović, član UO pijačnih prodavaca.

Dragan Marković Palma, predsednik opštine Jagodina, rekao im je da je baš juče opština od Ministarstva trgovine i Ministarstva finansija dobila dopis u kome se zahteva da se do 15. juna raskinu ugovori s onima koji nisu legalizovali svoj posao i da im se ne izdaju novi ugovori o zakupu tezgi.

- Naravno, "Standard" će morati da raskine ugovor sa neregistrovanim zakupcima tezgi, ali mi vam nećemo zabraniti da i dalje prodajete robu na pijaci. Zamolio bih vas i da ne skandirate policiji i inspektorima koji moraju da obavljaju svoj posao, već da se parole, ako ih ina, upućuju onima koji te zakone donose - izjavio je Marković.

Dragan Todorović, načelnik Tržišne inspekcije, podsetio je pijačare da su rokovi za legalizaciju nekoliko puta produženi i da su oni obećavali da će ih ispoštovati i da su problem samo fiskalne kase.
- Vi, u stvari, ne želite da legalizujete tezge, jer je samo 17 vlasnika obavilo registraciju.

Tačno je da 50 odsto vas živi na ivici egzistencije, ali je tačno i to da druga polovina vas ima tezge od pet do deset metara. Šteta je što siromašni, na ovaj način, štite švercere. Pored toga, dobili smo peticiju od vlasnika i zakupaca legalizovanih radnji, koji su rekli da će i oni odjaviti svoje radnje, jer ne žele da plaćaju porez ako ga vi ne plaćate. I sad se ja pitam, zar treba dozvoliti anarhiju?

Na sastanku je zaključeno da će opština Mlađanu Dinkiću, ministru finansija, uputiti dopis o tome da pijačari hoće da legalizuju tezge u samostalne trgovinske radnje, ali pod uslovom da budu podeljeni na male i velike i da ne budu dužni da koriste fiskalne kase. Ukoliko im ministar ne bude odgovorio, smatraće da je prihvatio njihov zahtev.

Z. Gligorijević


vesti po rubrikama

^Srbija

Zakupci tezgi na jagodinskom buvljaku neće da poštuju zakon
Igre sa prodajom kladovske "Gradnje"
Da li će specijalni status pokrenuti učmalu i anemičnu privredu borske opštine
Zbog "ćelavih" guma otkazana ekskurzija učenika iz Akmačića
Uspešan rada Centra za obuku zavarivača
Sve podređeno gostu
Komunalni cenovnik
   
 


     


FastCounter by LinkExchange