GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 4. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Preti li oružana pobuna Albanaca u Bujanovcu, Medveđi i Preševu

Ekstremisti žele pripajanje Kosovu

Albanci neće odustati od pripajanja "istočnog Kosova". Ministar odbrane Davinić je dao preventivnu izjavu i stavio do znanja međunarodnoj zajednici da se može očekivati pobuna

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslav Davinić ne isključuje mogućnost oružane pobune ekstremnih Albanaca u opštinama Bujanovac, Medveđa i Preševo u slučaju da im ne bude odgovaralo rešenje konačnog statusa Kosova i Metohije. Vojska SCG, tvrdi Davinić, sposobna je da "oštro i energično spreči bilo kakve ekscese", ali ne tenkovima.

Izvori Glasa iz Prištine tvrde da postoji scenario koji bi se realizovao u slučaju neodgovarajućeg rešenja kosovskog problema. Plan predviđa da Rugova pristane na kompromisno rešenje. Kako Albancima odgovara jedino nezavisno Kosovo, ubrzo bi došlo do verbalnih napada na Rugovu i Kosumija, a na meti napada našli bi se stranci. Istovremeno bi se postavilo i pitanje opština Bujanovac, Medveđa i Preševo, čime bi se dao signal tamošnjim ekstremnim grupama da počnu s izazivanjem nemira.

Uspavane samoubice

Od Drecuna saznajemo da postoji i grupa od 200 Albanaca, "uspavanih samoubica", koji su završili obuku. Na obuci za bombaše - samoubice priprema se još oko 1.300 mladića. Albanska nacionalna armija ima 24 brigade i može da, za manje od 24 sata, mobiliše 50.000 ljudi. Kosovski zaštitni korpus za isto vreme može da mobiliše 16.000 ljudi i aktivira 12 lakih pešadijskih brigada. U slučaju oružanih sukoba, Albanci računaju na pomoć sunarodnika iz severne i zapadne Makedonije, ali i s juga Crne Gore.

Dovršiti kasarnu u Cepotini

Koordinaciono telo za jug Srbije zatražilo je juče od državnog vrha da se hitno dovrši izgradnja kasarne Vojske SCG u Cepotini, na jugu Srbije. "Stavljanjem u funkciju te kasarne dodatno bi se stabilizovao jug Srbije i doprinelo opštoj bezbednosnoj situaciji svih građana", navodi se u saopštenju. Koordinaciono telo ocenilo je da ne očekuje da bi se eventualno pogoršanje bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji moglo odraziti na jug Srbije. Kako se navodi, situacija u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa je "mirna, s elementima političke stabilnosti".

Plan uključuje terorističke akcije na Kosovu, Bujanovcu, Medveđi i Preševu, a potom i Prokuplju, Leskovcu, Vranju i Nišu, da bi u trećoj fazi izvodili akcije duž autoputa Kragujevac - Beograd - Novi Sad. Nije isključena ni realizacija plana "Markale 2", kojim je predviđen napad na pijacu u jednom od tri grada (slično su Albanci uradili u Kosovskoj Mitrovici).

Vojno-politički komentator Milovan Drecun rekao je Glasu da je strateški cilj pripajanje tri opštine "matici Kosovu" i da neće biti odstupanja od rezultata referenduma iz 1992. godine, kada je odlučeno da se "istočno Kosovo" pripoji Kosovu.

- Centar za planiranje i rukovođenje akcijama nalaziće se u Gnjilanu, u sedištu komande operativne zone Kosovskog zaštitnog korpusa. Pomoćni centri, koji će se aktivirati kada počnu sukobi, nalaziće se u Velikom Trnovcu i Dobrosinu (SO Bujanovac), Oraovici i Miratovcu (SO Preševo) i Marovcu (SO Medveđa). Za komandanta oslobodilačke vojske istočno Kosovo (bivša OVPBM), koja deluje u sastavu ANA, planiran je Iljir Jakupi. Glavni sukobi vodili bi se radi presecanja koridora 10, koji bi potom bio predat međunarodnim snagama, nakon čega bi se u tri opštine uspostavio protektorat. Akcije bi mogle da počnu već ovog leta, jer se računa na smanjenje broja naših vojnika u bivšoj zoni kopnene bezbednosti - objasnio je Drecun.

Vojnopolitički analitičar Zoran Dragišić slaže se da pobuna zavisi od političkog rešenja kosovskog problema, a lideri Albanaca s jugoistoka centralne Srbije ne vide nijedan argument koji bi mogao da opravda takva predviđanja. Izuzetak je Orhan Redžepi, vođa Pokreta za demokratski progres, koji je rekao agenciji Beta da se pobuna Albanaca ne može isključiti samo ako se ne nađe pravedno rešenje za problem Albanaca u Preševskoj dolini".

- Kao vešt diplomata, Davinić je dao preventivnu izjavu i stavio do znanja međunarodnoj zajednici da znamo za mogućnost pobune. Ali, naveo je i Redžepija na ovakvu izjavu koja je potvrdila njegove reči. Davinić je jasno rekao da će problem biti rešen na način na koji se to radi u svetu, bez tenkova, dakle bez preterane upotrebe sile i ugrožavanja civila, ali zadavanjem udarca teroristima u glavu. Red je na međunarodnoj zajednici da uputi jasan signal da pobuna neće biti tolerisana.

U američkoj stručnoj javnosti je prisutna svest o tome da su teroristi na Kosovu i jugoistoku Srbije povezani s Al kaidom. Uz američku, potrebna nam je podrška Francuske, Nemačke, Rusije, Kine i Velike Britanije - smatra Dragišić.

LJiljana Staletović


vesti po rubrikama

^politika

Preti li oružana pobuna Albanaca u Bujanovcu, Medveđi i Preševu
Između dve nedelje : Vratili se redovi
Čović poentirao
Vejd: Mogući novi izazovi na Kosovu
Mićunović: Ministri ne mogu da prete Tadiću
PSIHOGRAM : Moć pokretnih slika
 


     


FastCounter by LinkExchange