GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 4. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Neizvesno redovnije snabdevanje pumpi naftnim derivatima

Dizel skuplji, redovi ostaju

Bez obzira na smanjenje akciza od tri dinara po litru, benzin, odnosno dizel trebalo bi da poskupe za 10, odnosno 50 para

BEOGRAD - Gorivo bi od danas na pumpama Naftne industrije Srbije ali i nekih privatnika trebalo da poskupi od deset para do pola dinara. Na pumpama koje su prošle subote podigle cene benzina u proseku za oko 3,50 dinara po litru, benzin će da pojeftini, ali bi cene ipak trebalo da budu veće od starih. Motorni i bezolovni benzin od 95 oktana trebalo bi sada da koštaju 66,32 dinara po litru, što je poskupljenje od 12 para, dok bi dizel D2 trebalo da košta 55,46 dinara. Još je neizvesno da li će ovo minimalno poskupljenje i smanjenje akciza za tri dinara naterati naftaše da redovnije snabdevaju tržište.

Vlada određuje cene

Potpredsednik vlade Miroljub Labus izjavio je juče da poremećaj koji je u Srbiji nastao na tržištu naftnih derivata treba da se reši između Naftne industrije Srbije i privatnih trgovaca derivatima. "Vlada Srbije odlučuje samo o cenama, a pitanje snabdevenosti tržišta gorivom je pitanje odnosa između NIS-a i privatnih prometnika", kazao je Labus. On je naglasio da Vlada Srbije neće intervenisati sa interventnim uvozom goriva, jer su tankovi u rafinerijama puni.

Prema računici na osnovu nove Uredbe o cenama derivate nafte, koja je stupila na snagu prošle subote, i smanjenja akciza za tri dinara, koje stupa na snagu danas, gorivo bi na državnim pumpama trebalo da poskupi, a na privatnim da pojeftini.

Poskupljenje treba da usledi jer akcize nisu pokrile ukupan rast cena derivata od oko 3,50 dinara. Kako sada stvari stoje, poskupljenje ipak nije izvesno jer se većina naftaša nije odlučila na ovakav potez i prošle subote. Privatnici će sačekati odluku NIS-a, koji juče nije mogao da potvrdi da li će povećati cene. Oni su samo naglasili da "da na to imaju pravo".

Na drugoj strani, pojeftinjenje na privatnim pumpama mnogo je izvesnije, jer je smanjenjem akciza omućeno da se snize maloprodajne cene. Ovo sniženje neće biti vraćanje na stare cene već će biti povećane za do 50 para za litar. Ukoliko naftaši na snize cene, verovatno će imati problema sa raznim inspekcijama.

Poskupljenje odnosno pojeftinjenje različito će se odraziti na snabdevenost tržišta, jer su glavni razlog za nestašicu, pre svega dizela, niske maloprodajne cene koje ne mogu da pokriju troškove sirove nafte i prerade. Smanjenjem akcize za tri dinara naftaši su dobili veće zarade u istom iznosu. Međutim, realna cena bi, kako oni tvrde, trebalo da bude viša za najmanje šest dinara.

V. S.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Neizvesno redovnije snabdevanje pumpi naftnim derivatima
Austrijanci tvrde da vlada već prodaje Mobtel
Orlić: Sud utvrđuje nepravilnosti u Novostima
 


     


FastCounter by LinkExchange