GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 4. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Potpisan Poseban kolektivni ugovor za predškolske ustanove grada

Vaspitači sada mogu da odahnu!

Poseban kolektivni ugovor obezbedio je ukupan porast zarada za 15,5 odsto Uređeni su međusobni odnosi predškolskih ustanova, grada i osnivača

Nakon dugih i iscrpljujućih pregovora, koji su počeli u novembru prošle godine, Samostalni sindikat radnika predškolskog obrazovanja uspeo je da sa Nenadom Bogdanovićem potpiše Poseban kolektivni ugovor. Potpis na novi ugovor stavili su juče u Skupštini grada Bogdanović i LJiljana Moračanin, predsednik Gradskog odbora Samostalnog sindikata radnika predškolskog vaspitanja i obrazovanja Beograda.

- Izrada ovog ugovora dosta dugo je trajala. Za to su postojali objektivni razlozi. Poslednjim zakonom oblast predškolstva svrstana je u oblast obrazovanja i time je izgubila posebnosti koje realno postoje. Ovaj ugovor definiše prava i obaveze i međusobni odnos između predškolskih ustanova, Skupštine grada i osnivača, Sekretarijata za socijalnu i dečju zaštitu - rekao je Bogdanović. - Najvažnije je da sada, kada je ugovor potpisan, ne može svako da ga tumači kako hoće. Iako 99,9 odsto zaposlenih radi dobro, očekujem da ćemo kvalitet usluge još više popraviti.

Priča sa srećnim krajem

Samostalni sindikat radnika predškolskog obrazovanja "nije bio u ljubavi" sa gradonačelnikom i Sekretarijatom za socijalnu i dečju zaštitu do pre tri meseca. Na sednici koja je održana 10. februara odlučeno je da se stupi u štrajk 26. ili 28. februara. Međutim, od toga se odustalo jer su razgovori koji su vođeni sa gradonačelnikom 24. februara urodili plodom. Tada je najavljeno da će kolektivni ugovor biti potpisan između 10. i 15. marta. Iako je kasnio, vaspitači su ipak uspeli u svojoj nameri.

LJiljana Moračanin, predsednik Gradskog odbora sindikata, ističe da su zadovoljni ovim ugovorom iako je bilo teško zadovoljiti sve strane.
- Ovim potpisom ne završava se razgovor o predškolstvu. Nastavićemo saradnju kako bismo poboljšali stanje u ovoj oblasti. Predškolstvo je značajna delatnost i donošenje posebnog kolektivnog ugovora na nivou 16 predškolskih ustanova preurediće materijalno-socijalni status zaposlenih i odnos sa osnivačem - rekla je ona.

Sastanci na kojima se raspravljalo o ugovoru održavani su od prošlog novembra svake nedelje. Ivanka Vasić iz predškolskog sindikata "Čukarica", član pregovaračke grupe, kaže da je najveća prednost ugovora to što je povećana cena rada i koeficijenti posla. Koeficijenti posla bili su najsporniji prilikom pregovaranja, pa sada 6.500 zaposlenih u predškolskim ustanovama može da odahne.

Prema njenim rečima, dobra strana ugovora je to što omogućava donošenje dobrih socijalnih programa i podzakonskih akata. Iako nije idealan, zahvaljujući njemu, kako kaže Vasić, bolji je nego nikakav i bar je usaglašen sa postojećim zakonima.
- Ovaj zakon važi samo za gradske predškolske ustanove. Neophodno je da se, u saradnji sa Republičkim sindikatom, izradi poseban zakon o predškolstvu i uredi ono što je nedorečeno - zaključuje Ivanka Vasić.

Potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora, čije nepostojanje je bilo trn u oku gradskih vaspitača, pozdravljeno je burnim aplauzom. Za one koji brinu o 40.000 dece u vrtićima potpisivanje je važan korak u uređenju odnosa u predškolstvu.

I. Zdravković


vesti po rubrikama

[an error occurred while processing this directive]


     


FastCounter by LinkExchange