GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 3. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Karla del Ponte konačno otišla zadovoljna iz Beograda

Svi optuženi u Hag, SCG u EU

Glavna haška tužiteljka više nema sumnje da je Vlada Srbije spremna da u potpunosti sarađuje s Tribunalom. Koštunica: Bio bih najsrećniji da su obaveze bile ispunjene juče. Marović: Od hapšenja Ratka Mladića zavisi budućnost zemlje

BEOGRAD - Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte otišla je juče iz Beograda zadovoljna stepenom saradnje koji je ostvarila sa ovdašnjim vlastima. Posle razgovora sa predstavnicima državne zajednice i Republike Srbije, Del Ponteova je izjavila da je sa Beogradom uspostavljena dobra saradnja, ali da Tribunal očekuje hapšenje svih optuženih, posebno Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Haški tribunal od SCG, Hrvatske i BiH potražuje još ukupno desetoricu optuženih.

- Veoma sam zahvalna na saradnji koja je ostvarena od našeg poslednjeg susreta. Mi očekujemo da budu uhapšeni i ostali begunci i nemamo nikakve sumnje u pogledu spremnosti vlade da u potpunosti sarađuje sa nama. Nadam se da ću ubuduće sedeti u svojoj kancelariji u Tribunalu, a ne da idem na teren i molim na saradnju, a to će biti kada svi begunci od pravde budu u Hagu - rekla je Del Ponteova posle razgovora s predsednikom Vlade Srbije Vojislavom Koštunicom.

Očekuju Mladića za nekoliko nedelja

Karla del Ponte nije nam postavila nikakve rokove za izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu, ali očekuje da se on u Hagu nađe za nekoliko nedelja - rekao je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim LJajić posle razgovora sa glavnim tužiteljom Tribunala. Do tada će joj Savet, tvrdi LJajić, dostaviti još neka dokumenta, tako da će biti ispunjeno 99 odsto njenih zahteva u tom pogledu. Posle toga ostaje da se još jedan svedok oslobodi čuvanja državne tajne.

J. J.

Privedene ubice sa snimka

Skrenuvši pažnju na snimak zločina u Srebrenici, Koštunica je rekao da su nadležni organi preduzeli akcije da svi počinioci budu privedeni pravdi. Premijer je rekao da je posle prikazivanja snimka više osumnjičenih privedeno i pritvoreno. Del Ponteova je izrazila zadovoljstvo ovakvom reakcijom i, nazvavši akciju koja je izvedena za svega nekoliko sati briljantnom, zamolila je vlasti da i "njene begunce koji su na slobodi isto tako brzo uhapse". Pritom se osvrnula i na saradnju s Tužilaštvom za ratne zločine u Beogradu, za koju je rekla da je dobra i da se ostvaruje na reciprocitetnoj osnovi, dodavši da to pokazuje spremnost da se prekine sa politikom nekažnjavanja počinilaca ratnih zločina i sposobnost da se ovde otvore procesi.

Na konferenciji za novinare, koja je u vladi organizovana posle razgovora, premijer je naglasio da je konstatovan značajan napredak u saradnji s Haškim tribunalom.
- Nacionalni savet dostavio je Tribunalu sva tražena dokumenta i više osoba oslobodio obaveze čuvanja tajne. Ostvarena je dvosmerna saradnja predajom 15 optuženih, a šestoro je dobilo saglasnost da bude na slobodi do suđenja.

Veoma značajne činjenice jesu i potezi Tribunala usmereni i na pojedine visoke zvaničnike drugih nacionalnosti, što je dovelo da promene stava u srpskoj javnosti o Tribunalu . Svesni smo da puna saradnja s Haškim sudom podrazumeva rešavanje preostalih slučajeva. Tačka na saradnju biće stavljena kada sve naše obaveze budu ispunjene. Bio bih najsrećniji da su obaveze bile ispunjene juče, ali država će učiniti sve da se ispune vrlo brzo na onaj način na koji se to radilo i do sada - obećao je Koštunica i kao još jedan pozitivan primer naveo prekjučerašnju dobrovoljnu predaju ratnog predsednika SO Zvornik.

Jučerašnju posetu Beogradu, upriličenu uoči podnošenja redovnog izveštaja Savetu bezbednosti UN 13. juna, Del Ponteova je počela razgovorom sa predsednikom državne zajednice SCG Svetozarom Marovićem, kome je kazala da od SCG očekuje punu saradnju s Hagom, "što znači hapšenje svih begunaca" i da "nema nikakve sumnje" da je transfer preostalih optuženih - obaveza Vlade Srbije.

Marović je posle razgovora rekao da od hapšenja i izručenja tom sudu bivšeg vojnog lidera bosanskih Srba Ratka Mladića zavisi budućnost, opstanak i evropska perspektiva državne zajednice i da bi rešavanje tog slučaja ubrzalo proces evropske i evroatlantske integracije SCG. On je rekao da je pred državom veliki zadatak, posebno pred institucijama Vlade Srbije, da se preostale obaveze prema Hagu ispune. On je naveo da će se preostale obaveze prema Tribunalu, koja se tiču dokumenata oslobađanja svedoka čuvanja tajni, rešavati efikasno kao i do sada.

Del Ponteova se odvojeno sastala i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasimom LJajićem i ministrom spoljnih poslova SCG Vukom Draškovićem. Posle ovih razgovora otputovala je za Zagreb, na razgovor sa hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, a danas će boraviti u Sarajevu.

LJ. Staletović


vesti po rubrikama

^politika

Video-zapis zločina nad muslimanima u Srebrenici ubrzao istragu
Vladika Artemije: Zbog mira u kući, prihvatiću stav SPC
Karla del Ponte konačno otišla zadovoljna iz Beograda
Kfor ukida pratnju monasima
ČEKAJUĆI FAJRONT : Uhapsite dadilju
 


     


FastCounter by LinkExchange