GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 3. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Otvoren Fakultet za umetnost i dizajn pri Megatrend univerzitetu

Beograd postaje centar za školovanje umetnika

Na Univerzitetu primenjenih nauka Megatrend, najvećem privatnom univerzitetu u Srbiji koji pohađa 14.000 studenata, otvorena je nova grana univerzitetske delatnosti - Fakultet za umetnost i dizajn u Beogradu.

Tim povodom juče je u galeriji "Progres" održana promotivna izložba radova budućih profesora novog fakulteta, najznačajnijih stvaralaca iz oblasti umetnosti u Srbiji, koje će tokom nastavnog programa redovno, kao gostujući profesori, podržavati eminentni svetski stvaraoci iz oblasti dizajna, unutrašnje arhitekture, mode, videa, fotografije, likovnih umetnosti. Na taj način studenti jednog od šest odseka Fakulteta za umetnost i dizajn steći će obrazovanje koje će im obezbediti mogućnost za profesionalni rad kod nas i u svetu.

Miloš Šobajić, koji više od trideset godina živi i radi u Parizu i čija su dela uvrštena u postavke svetskih muzeja, pored preuzimanja dužnosti dekana Fakulteta za umetnost i dizajn, istovremeno će voditi i katedru za likovnu umetnost, zajedno sa vajarem Koljom Milunovićem i Tijanom Fišić. Na jučerašnjoj konferenciji za štampu, Šobajić je istakao da je cilj novootvorenog fakulteta da se na najbrži način studenti iz Srbije osposobe da rade bilo gde u svetu, ali i da se privuče pažnja studenata iz okolnih zemalja: Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Makedonije, Bosne i Hercegovine:

- Potrudićemo se da Beograd postane evropski centar ovog tipa fakulteta, sa najkvalitetnijim profesorima iz zemlje i sveta. U planu je otvaranje i odseka za koreografiju i ekspresiju tela, a studenti će imati privilegiju da slušaju predavanja Žan-Pol Gotjea i Filipa Starka.

Inicijator čitavog projekta je profesor Dominik Tino, specijalni savetnik dekana i profesor na Velikoj nacionalnoj školi primenjenih umetnosti u Parizu ENSAD, koji se bavi projektima formiranja škola ovog tipa u svetu. Profesor Tino je izjavio da je primarni cilj otvaranja Fakulteta za umetnost i dizajn izlazak iz izolacije, ali i stvaranje novog naučnog pristupa, kome su osnovni postulati mobilnost ne samo studenata, već i profesora, čija mesta neće biti "zacementirana", već će opstanak svakog profesora, bez obzira na stručnost, zavisiti od kvaliteta predavanja.

Odsek za grafički dizajn i vizuelne komunikacije vodiće Miodrag- Bata Knežević, dugogodišnji profesor iz oblasti grafičkog dizajna. Profesori na ovom odseku biće i Zoran Jovanović Jus i Dorijan Kolundžija. Šef odseka za industrijski dizajn biće Marko Luković, dizajner "Pežoovog" prototipa vozila budućnosti, za 2020. godinu, a jedan od najpoznatijih filmskih scenografa u svetu, Miljen Kljaković Kreka, vodiće odsek za scenografiju. Na čelu odseka za odevanje i tekstil biće Gordana Ćirić-Krstić, a odseka za unutrašnju arhitekturu, Nebojša Krstić. Odsek za dokumentarni i primenjeni film vodiće Miroslav-Bata Petrović.

Prijavljivanje za upis kandidata je od 20. do 30. juna i od 1. do 5. septembra. Prijemni ispit je od 1. do 10. juna i od 7. do 10. septembra. Cena godišnje školarine je 2.500 evra u dinarskoj protivvrednosti, uz mogućnost plaćanja u više rata.

K. Vuković


vesti po rubrikama

^kultura

Otvoren Fakultet za umetnost i dizajn pri Megatrend univerzitetu
Šta bi bilo kad bi bilo?
Večeras u Centru "Sava" slušamo bandoneon Ajdara Gajnulina
Nagrade Narodnom muzeju
Neno Belan, autor najromantičnijih pesama na BHS jeziku
 


     


FastCounter by LinkExchange