GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 3. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Radomir Marković, bivši šef SDB-a, negirao priznanje iz istrage

Lagao sam o Miloševiću

Izjave su zasnovane na uceni specijalnog tužioca Jovana Prijića, koji mi je nudio status svedoka saradnika. Od mene je tražio da optužim Miloševića, govoreći: "Telo imamo, a ono ne može bez glave. Ta glava je Milošević i ti moraš da nam je daš". Prihvatio sam ponudu jer mi je Prijić pretio da ću biti osuđen i da će mi srušiti kuću ako ne sarađujem sa njim - rekao je Marković

BEOGRAD - Radomir Marković (59), nekadašnji šef SDB-a, negirao je juče u Specijalnom sudu svoju izjavu koju je dao i istrazi u kojoj je Slobodana Miloševića, bivšeg predsednika SRJ, optužio kao naručioca ubistva Ivana Stambolića i atentata na Vuka Draškovića u Budvi.

Sudija Dragoljub Albijanić, na jučerašnjem suđenju, predočio je Markoviću izjave u kojima je rekao da je Milošević od njega tražio da angažuje Milorada Ulemeka Legiju za likvidaciju njegovih političkih protivnika.

- Tada ste naveli da vas je Milošević pitao da li imate nekoga ko bi mogao da ukloni Stambolića i da ste vi pod tim podrazumevali njegovu likvidaciju. Rekli ste i da se Milošević tada raspitivao o Legiji i pitao kakav je on, kao i da vam je naredio da mu pružite pomoć. Izjavili ste i da je Legija, mrtav-hladan, rekao da je prihvatio zadatak, ali da nije tražio pomoć, kao i da ste shvatili i da je on kontaktirao sa Miloševićem.

Kazali ste i da ste znali šta se dogodilo sa Stambolićem, ali da niste bili sigurni da li je odmah ubijen ili kasnije. Prema vašoj izjavi, niste imali učešća u tome, niti uticaj na Miloševića - prepričao je sudija delove Markovićevog iskaza, pošto je odbio predlog odbrane da se on kao dokaz izdvoji iz spisa jer je uzet na nezakonit način.

Markoviću je predočena i izjava u kojoj je Miloševića optužio da je naručio atentat na lidera SPO u Budvi, 15. juna 2000.
- U toj izjavi ste rekli da vas je Milošević pitao da li Legija može da nešto uradi u Budvi, pošto je nešto prethodno zabrljao. Rekli ste mu da nemate uticaj na Legiju, a da je Milošević od vas tražio da izvršiocima obezbedite helikopter za akciju. Ispričali ste da je Milošević u vezi toga uspostavio kontakt sa Nebojšom Pavkovićem, kao i da vas je posle kritikovao što niste uspeli da obezbedite helikopter već Pavković.

Naveli ste i da vam je bilo čudno zbog čega je Milošević naredio likvidaciju lidera SPO kada je sa Vukom mogao da radi šta je hteo. I tu se porekli svoju ulogu i rekli da vam nije bilo jasno zbog čega je izvršen atentat na Draškovića. Kako to objašnjavate - upitao je sudija optuženog Markovića.

- Te izjave nisu istinite. One su zasnovane na uceni specijalnog tužioca Jovana Prijića, koji mi je nudio status svedoka saradnika. Od mene je tražio da optužim Miloševića, govoreći: "Telo imamo, a ono ne može bez glave. Ta glava je Milošević i ti moraš da nam je daš". Prihvatio sam ponudu jer mi je Prijić pretio da ću biti osuđen ako ne sarađujem sa njim i da će mi srušiti kuću. Hteo sam da zaštitim porodicu i kupovao sam vreme dok ne prođe ostrašćenost u "Sablji". Hteo sam da "bajpasiram" "Sablju", pa sam licitirao sa Prijićem - objasnio je Marković.
Sud je juče odbacio i predlog odbrane da Milošević putem video-linka svedoči iz Haga.

D. Ćuruvija


vesti po rubrikama

^hronika

Radomir Marković, bivši šef SDB-a, negirao priznanje iz istrage
Pretučeni maturanti i profesori
Izgorelo skladište
 


     


FastCounter by LinkExchange