GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 3. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Odbor za privatizaciju stopirao prodaju medijske kuće

"Novosti" opet plen političara

BEOGRAD - Odbor za privatizaciju skupštine preporučio je juče Vladi Srbije da se zaustavi prodaja "Novosti" i preispita ta privatizacija. Milorad Vučelić, koji je u ime predsednika Odbora Nikole Novakovića pročitao očigledno unapred pripremljeni zaključak Odbora, kazao je da bi prodaja "Novosti" u sadašnjoj situaciji predstavljala veliku štetu po državu i male akcionare.

"Novosti" su privatizovane prema ranijim zakonima, a po podacima Centralnog registra, država je vlasnik 30, a mali akcionari 70 odsto. Vida Uzelac, direktor Centralnog registra, upozorila je da je upis akcija obavljen u skladu sa knjigom akcionara, kao i da su pod punom moralnom i krivičnom odgovornošću potpise na to stavili Manojlo Vukotić, direktor "Novosti", kao i Svetozar Marović, predsednik državne zajednice SCG.

Momir Čabarkapa, predsednik Udruženja akcionara, rekao je da je ovde nametnuta lažna dilema. "Suština je ko će da kontroliše uređivačku politiku "Novosti", pa se pokušava osporavanjem privatizacije produžiti vek sadašnjem uređivačkom timu. Pravnim nasiljem u martu 2000. godine "poništena" je privatizacija da bi se instalirala julovsko-espeesovska granitura na čelu "Novosti", a na isti način se to i sada pokušava, sa istom argumentacijom, a delimično i akterima. Mi ćemo iskoristiti sve domaće i međunarodne institucije da zaštitimo svoja vlasnička prava i nećemo dozvoliti novu nacionalizaciju kompanije", upozorava Čabarkapa.

Ponudu za preuzimanje najmanje 51 odsto akcija "Novosti" dao je prošlog meseca nemački medijski koncern "Vac", koji je i suvlasnik "Politike". Komisija za hartije od vrednosti trebalo je najkasnije za sedam do deset dana da odobri ovu ponudu ako je u skladu sa predviđenom procedurom. Međutim, pre dva dana reagovao je ministar privrede Predrag Bubalo tražeći od nadležnih institucija da preispitaju privatizaciju "Novosti" zato što je Viši trgovinski sud početkom 2000. godine poništio rešenje o vlasničkoj transformaciji ove novinske kuće.

Z. M.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Zašto srpski biznismeni prodaju svoje poslovne imperije
Budućnost tržišta kapitala na Balkanu
Bankrot mesne industrije PIK?
Ponovo poremećaj snadbevanja tržišta gorivom
Odbor za privatizaciju stopirao prodaju medijske kuće
 


     


FastCounter by LinkExchange