GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 3. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ponovo poremećaj snadbevanja tržišta gorivom

Dizela ni za lek, prodaja ograničena

Zbog velike tražnje i neredovnih isporuka, redovi na pumpama u Nišu, Kragujevcu, Subotici... Zbog protesta potrošača, u Zaječaru prodaja ograničena na 50 litara

BEOGRAD - Česte nestašice pojedinih vrsta goriva i još češći štrajkovi i blokade rafinerija nafte u Pančevu i Novom Sadu pokazuju da naftni sektor Srbije još nije regulisan. Ni posle više od pet godina od političkih promena, na osnovu kojih se sprovode ekonomske reforme u svim segmentima, sektor naftne industrije nije odmakao od Uredbe posebnim uslovima i načinima uvoza nafte, kao i Uredbe o cenama goriva.

Zbog ove druge, nastao je karambol u snabdevanju benzinskih pumpi. Dizela, u doba poljoprivrednih radova, više nema nego što ga ima, a cene su različite od pumpe do pumpe. Da je ministar finansija poštovao ovu - cenovnu uredbu - ne bi bilo nestašice, koja nas je podsetila na doba sankcija.

Tako na oko stotinak benzinskih pumpi kompanije "AVIA" evrodizela i dizela D2 skoro da i nema, a benzina "za sada ima". Cene goriva na pumpama te firme od subote su povećane u proseku za oko tri i po do četiri dinara po litru. "Lukoil Beopetrol" je relativno dobro snabdeven gorivom.

Međutim, trenutno na nekim pumpama nema dizela i bezolovnog benzina. I na ovim pumpama ruske kompanije gorivo se u skladu sa Uredbom o cenama derivata od subote prodaje po višim cenama, kao i na stanicama AVIA. Međutim, austrijska kompanija OMV posluje sa hroničnim nestašicama evrodizela i dizela D2, kao i grčka kompanija "Eko JU". I na pumpama tog naftnog trgovca cene su povećane u proseku za tri i po do četiri dinara po litru.

A u gradovima u unutrašnjosti Srbije dizel goriva skoro da i nema, zbog čega se najviše pogođeni poljoprivrednici. U Kragujevcu dizela ima ali u nedovoljnim količinama, čak i na benzinskim pumpama "Jugopetrola". Dnevno dođe jedna do dve cisterne i to uglavnom na pumpama koje se nalaze na glavnim magistralnim pravcima. Na dve pumpe "Lukoila" dizela nema već tri dana. Na privatnim pumpama u Nišu nema dizela, dok ga "Jugopetrol" i "Lukoil" dobijaju u manjim količinama od potrebnih, što se proda odmah po prispeću. Nestašica dizela je, prema objašnjenju u "Jugopetrolu", posledica remonta pančevačke rafinerije čije se okončanje očekuje krajem nedelje. Međutim, zbog velike tražnje i neredovnih isporuka, redovi na pumpama su već danima uobičajena slika.

Dizela je juče i prekjuče u Zaječaru bilo samo na "Jugopetrolovim" pumpama. Na njima se prekjuče nafta točila samo na jednoj pumpi i to u neograničenim količinama, tako da su potrošači protestovali, dok je juče prodaja ograničena na 50 litara. Redovi su veliki, kao i nezadovoljstvo građana.

I snabdevanje Valjeva dizelom je otežano. Na većini pumpi ga uopšte nema. Ove vrste goriva uglavnom ima samo na "Jugopetrolovim" pumpama i to na obilaznici na izlasku iz grada, gde se svakodnevno stvaraju ogromni redovi vozila. Ni na severu Srbije snabdevenost nije dobra. Na privatnim i državnim pumpama u Subotici goriva je znatno manje nego prethodnih dana. Dizel, super i premijum mogu se naći samo na Beopetrolovoj pumpi na Palićkom putu i to po novim cenama, dok ga ostale pumpe nemaju već dva dana.

Ekipa Glasa


vesti po rubrikama

^ekonomija

Zašto srpski biznismeni prodaju svoje poslovne imperije
Budućnost tržišta kapitala na Balkanu
Bankrot mesne industrije PIK?
Ponovo poremećaj snadbevanja tržišta gorivom
Odbor za privatizaciju stopirao prodaju medijske kuće
 


     


FastCounter by LinkExchange