GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 01. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


U Japanu vlada prava pomama za simpatičnim junacima iz stripova

Crtani likovi pokazuju pravac

TOKIO - Umiljati crtani likovi su sveprisutni u Japanu - da skrenu pažnju, upozore, nešto poruče ili propagiraju, postavši deo kulture koja u svemu traži nešto slatko i dražesno. Tako se, na primer, simpatični crtani čičica ispod znaka "radovi na putu", u dubokom naklonu, izvinjava pešacima i vozačima što će morati da pređu na drugu stranu. U bolnicama, pak, junaci iz stripova na posterima daju instrukcije gde je koji šalter, kako treba uzimati lekove ili iskoristiti premije osiguranja protiv raka.

Ni tokijska policija i vatrogasci ne žele da zaostanu, pa po maricama i vatrogasnim kolima lepe likove iz crtaća. Naročito mesto u toj, kako je japanski sociolozi nazivaju "kulturi slatkog", zauzimaju životinje. Tako umiljata maca, koja zabrinuto gleda u oteklu šapu ili prignječeni rep, upozorava putnike na tokijskoj liniji "Inokašira" da paze da ih ne uhvate vrata voza.

Proteklih nekoliko godina najviše pažnje privukla je foka Tama-ćan. Mala arktička foka, simpatičnog lica, zalutala je u avgustu 2002. u ušće reke Tama između gradova Jokohama i Tokio. Umesto puta kući u Beringovo more, našla je put do srca ljudi i ogromne slave. Postavši lice s naslovne strane, ona je na obale reka Tame i Arakave (u koju se ubrzo preselila) privlačila ne samo stotine porodica s malom decom i foto-entuzijaste, već i ekonomski i politički interes. Tu su nikle tezge s hranom, igračkama i suvenirima.

Lokalna vlast, u želji za pozitivnim publicitetom, pohitala je da foki izda boravišnu dozvolu i zvanično je registruje. Tada je nastao - rusvaj. Dok su naučnici raspravljali da li i koliko Tama-ćan može da preživi u zagađenim prestoničkim rekama, glas protesta su digli stranci koji nikako ne mogu da dobiju boravišnu dozvolu, uprkos tome što imaju posao u Japanu. Obučeni u crne, gumene kostime, nalik fokinom telu, sa iscrtanim brkovima foke na licu, oni su protestovali zato što je jedna životinja, za razliku od njih, začas stekla pravo na dugoročni boravak.

Tanjug


vesti po rubrikama

^vesti

U Japanu vlada prava pomama za simpatičnim junacima iz stripova
Snimaju glasove mrtvih ljudi
Vojnici bez donjeg veša
Probudila se na sopstvenoj sahrani
Reporter ubio vest
Majmun pobegao "od kuće" zbog oca
   


     


FastCounter by LinkExchange