GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 01. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Ukinuta Interpolova poternica za suprugom Slobodana Miloševića

Mira u Srbiji 15. septembra

Portparol Okružnog suda Ivana Dimić potvrdila Glasu tu informaciju, ali i dodala da će poternica biti aktivirana ako se ona tog dana ne pojavi u sudu

BEOGRAD - Interpolova poternica koja je bila raspisana za Mirjanom Marković, suprugom bivšeg predsednika SRJ i predsednice direkcije JUL-a, ukinuta je, potvrdila je za Glas portparol Okružnog suda Ivana Ramić.

- Ukidanje poternice predložio je njen advokat Zdenko Tomanović, uz obećanje da će se ona pojaviti na suđenju koje je zakazano za 15. septembar. Zamenik Okružnog javnog tužioca, Lidija Komlen- Nikolić saglasila se sa predlogom branioca Tomanovića i poternica je stavljena van snage. Međutim, ako Mirjana Marković ne održi obećanje i ne pojavi se na suđenju, poternica će biti ponovo aktivirana - objašnjava Ivana Ramić.

Senić: Prvorazredni skandal

Potpredsednik SPO-a Vlajko Senić izjavio je Fonetu da bi ukidanje poternice za Mirjanom Marković moglo da predstavlja "prvorazredni skandal". "SPO smatra da ukidanje poternice za Mirjanom Marković nije pitanje koje treba da ima prioritetni značaj. Očekujemo zvanično objašnjenje o razlozima za takav postupak. Ukoliko postoje i najmanje indicije da se radi o nekakvoj vrsti političke trgovine ili nagodbe, onda je to prvorazredni skandal", rekao je Senić.

Mirjana Marković je napustila Srbiju 21. februara 2003. godine, pred suđenje za posredovanje u nezakonitom dodeljivanju stanova iz fonda Vlade Srbije. Markovićeva je optužena da je podstrekivala Živku Cicu Knežević, bivšeg sekretara Vlade Srbije, da Iloni Pešić, dadilji njenog unuka Marka dodeli stan. Postupak protiv Mirjane Marković je razdvojen, pošto nije u zemlji, a protiv Kneževićeve sa kojom su optuženi i Bratislava Buba Morina, Branislav Ivković, Mihalj Kertes i još nekolicina bivših funkcionera SPS-a i JUL-a je u toku i vodi se pred sudskim većem sudije Siniše Sofrenovića u Okružnom sudu.

G17 Plus: Preispitati odluku

G17 Plus je pozvao sud da preispita odluku kojom povlači poternicu za Mirjanom Marković, uz ocenu da je ova odluka suda samo još jedna od potvrda da reforme u Srbiji nisu uspešno sprovedene. "Mi mislimo da pravni sistem ne može funkcionisati na bazi obećanja, već na striktnoj primeni zakona koji mora da važi podjednako za sve", izjavila je za Fonet IvanaGrbić, portparol G17 Plus.

Od kada nije u zemlji, spekulisalo se da je supruga bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića u Rusiji sa sinom Markom i da stanuju u Barvihi, "moskovskom Dedinju", koje je od centra grada udaljeno oko 40 kilometara. Moskovske vlasti tu informaciju nikada nisu potvrdile, ali ni demantovale.

I generalni sekretar Socijalističke partije Srbije Zoran Anđelković izjavio je juče "da je čuo" da je povučena poternica za suprugom bivšeg predsednika SRJ Mirjanom Marković.
Anđelković je nekim medijima rekao da nije u pitanju politički dogovor, već da je to urađeno "zbog nedostatka elemenata".

Advokat Božo Prelević izjavio je za B92 da ukidanje Interpolove poternice ne znači da lice za kojim je poternica ukinuta ne može da bude uhapšeno. "Mirjana Marković bi mogla da putuje u Holandiju da poseti supruga. To je jedna stvar, a drugo je da li je ukinuta interna poternica. Moguće je ukinuti poternicu Interpola, a ne ukinuti potragu za licem u okviru granica. To znači da bi Mirjana Marković, ukoliko nije ukinuta interna poternica, mogla da bude uhapšena na aerodromu, ako dođe u Srbiju", objašnjava Prelević.

Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus izjavio je da ne zna da li je povučena poternica za suprugom bivšeg predsednika SRJ. On je kao "spekulacije" ocenio tvrdnje da je poternica za Markovićevom ukinuta zbog podrške SPS-a Vladi Srbije. Labus je novinarima u Skupštini Srbije rekao da još ne zna da li je poternica ukinuta.

Ana Savić

SPO: Uhapsiti Mirjanu Marković

Srpski pokret obnove ocenio je da povlačenje poternice za Mirjanom Marković predstavlja političku rehabilitaciju terorističkog režima Slobodana Miloševića i zatražio da ona bude uhapšena, prenosi FoNet. "Specijalni državni tužilac ima dovoljno dokaza za podizanje optužnice. Očekujemo solidarnu akciju svih demokratskih snaga i porodica žrtava Mirjane Marković i njenog muža",saopštio je SPO.
Mirjana Marković i njen muž su najodgovorniji za ubistvo Slavka Ćuruvije, četvorostruki zločina na Ibarskoj magistrali i ubistvo Ivana Stambolića. NJih dvoje su Službu državne bezbednosti Srbije pretvorili u lični servis za činjenje zločina, a Jedinicu za specijalne operacije pretvorili u Jedinicu za specijalne likvidacije koja je ubila i premijera Zorana Đinđića. S obzirom na politički i moralni sunovrat današnje Srbije, koja zločince veliča kao heroje, možda će Mirjana Marković po dolasku u Beograd izvršiti i smotru pripadnika takozvane agencije "Lupus", kojima komanduju Legija i njegova supruga, navodi SPO.

DS: Vraćanje usluge SPS-u

Demokratska stranka je zaprepašćena vešću da je poternica za Mirjanom Marković stavljena van snage. DS ocenjuje da bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević, iako se nalazi u pritvoru Haškog suda, može da utiče na najvažnije državne odluke "Očigledno je da su istinite bile glasine da je Socijalistička partija Srbije tražila od Vojislava Koštunice stavljanje van snage poternice za Mirjanom Marković, a za uzvrat nije glasala za stavljanje na dnevni red predloga o raspravi o poverenju Vladi Srbije", navodi se u saopštenju DS.


vesti po rubrikama

^politika

Parlamentarne stranke odbacuju Tadićeve primedbe na Zakon o radu
Ukinuta Interpolova poternica za suprugom Slobodana Miloševića
Albanski lobisti opet u ofanzivi, traže saveznike i u Beogradu
BELEŠKE : Najlon standardi
 


     


FastCounter by LinkExchange