GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 30. 5. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vlast traži izmeštanje spomenika pesniku Jovanu Popoviću

Beli krst ponovo na gradskom trgu

Spomenik pesniku i revolucionaru postavljen je na trg 1953. godine, a Beli krst, posle više od veka i po izmešten i postavljen u porti pravoslavnog hrama

KIKINDA - Na inicijativu predsednika opštine Branislava Blažića, počela je javna rasprava o izmeštanju spomenika kikindskog pesnika i revolucionara Jovana Popovića sa gradskog trga, koji je na to mesto postavljen 1953. godine. Umesto spomenika, na to mesto predsednik opštine predlaže vraćanje Belog krsta, simbola Kikinde, koji je odatle, posle više od veka i po, izmešten i postavljen u porti Pravoslavnog hrama. Prilikom susreta sa predstavnicima više političkih partija iz vladajuće koalicije (SRS-SPS), ali i dela opozicije (G17 plus, DSS, i SVM), Blažić je rekao da na taj način aktuelna vlast želi da ispravi jednu istorijsku nepravdu, ali i da ne načini novu.

- Jovan Popović je ime za svako uvažavanje i za njegov spomenik se mora pronaći odgovarajuće mesto na koje bi bio izmešten. Povratak Belog krsta na gradski trg treba da bude naša obaveza prema prošlosti - rekao je Blažić i naglasio da će se, kada je reč o eventualnom izmeštanju spomenika jednog od najvećih književnika i revolucionara sa ovih prostora, pre svega poštovati mišljenje stručne javnosti. U prethodnih desetak godina, neke partije u Kikindi zagovarale su izmeštanje spomenika i vraćanje Belog krsta, ali zbog reakcije građana i stručne javnosti do toga nije došlo.

Profesor književnosti Miloš Paović iz kikindskog istorijskog Arhiva podseća da je Beli krst u centru Kikinde postavljen krajem 18. veka i da simbolizuje nastanak grada. S te tačke gledišta, ne bi trebalo da bude dileme u vezi ove inicijative, ali je isto tako tačno da je krst prilično oštećen i da na njemu nedostaju neki simboli. Ukoliko se ne bi omogućila valjana rekonstrukcija Belog krsta, smatram da ga ne bi trebalo pomerati sa sadašnjeg mesta - kaže profesor Paović i ističe da je za Kikinđane Jovan Popović značajno književno i revolucionarno ime i da se i ova činjenica mora uzeti u obzir.

S. U.


vesti po rubrikama

^Vojvodina

Vlast traži izmeštanje spomenika pesniku Jovanu Popoviću
Subotica regionalni centar za transfuziju
Radnici "Begeja" neće Mohameda Jasurija
Novi profili
 


     


FastCounter by LinkExchange